Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sista kapitlet för bokbussen

/
  • Foto: LEIF JÄDERBERG Van bussresenär. Bibliotekarien Barbro Svensson har arbetat med Bokbussen i över 30 år och hon skulle gärna fortsätta om hon bara fick. -Den ligger mig varmt om hjärtat. Den står för en sorts kulturdemokrati som jag tycker om , säger hon.

GÄVLE
Den ljusblå bussen svänger ner mot Varvaterrassens förskola i Hille. Ur högtalarna ljuder Här kommer Pippi Långstrump i jingelversion. I samma stund studsar en liten blond flicka i rosa ut från förskolans entré, hon hoppar upp och ner och pekar ivrigt på bussen. Den här dagen är det snart femåriga Elinas tur att få välja böcker.

Annons
- Det är lite speciellt att få följa med på Bokbussen, säger förskolläraren Pernilla Engman.

Rullat sedan 1965
Bokbussen har funnits i Gävle i sedan 1965, en gång i tiden fanns det till och med två bussar. Nu läggs verksamheten ner för att klara Kultur och fritids stränga budgetkrav. Det gillar inte Pernilla Engman och hennes kollega Jeanette Ström som är barnskötare.
- Det är jättetråkigt. Vi läser varje dag för barnen. Nu får vi ta oss till biblioteket istället, då blir det inte lika ofta och inte lika många böcker, säger Jeanette Ström.
- Det är så enkelt. När vi hör den här signalen är det bara att gå ut, vi behöver inte planera, fortsätter hon.
Bibliotekarien Barbro Svensson har arbetat med Bokbussen i över 30 år.
- Den ligger mig varmt om hjärtat, det är mycket en personlig service. Den står för en sorts kulturdemokrati som jag tycker om.

Jobbigt men roligt
- Ibland kan det vara fysiskt jobbigt att kånka runt i en buss, särkilt på vintern men det är oftast väldigt roligt, säger hon.
De är alltid två som jobbar tillsammans på bussen. Chauffören Britt Sjöberg sitter i vanliga fall vid ratten, men på Bokbussen hjälper hon även till med att ta hand om böcker och besökare. Hon jobbar halvtid här och halvtid inom lokaltrafiken.
- Det är roligt. Här träffar man folk på ett annat sätt. De är så positiva.

Var tredje vecka
Under tiden som vi pratar har Elina med hjälp av sina fröknar samlat ihop en mängd böcker i sin blå varukorg. Böckerna handlar om allt möjligt, bland annat om en kanin. Det gäller att passa på, ungefär var tredje vecka kommer bussen till Varvaterrassen.
På Bokbussen kan man låna i stort sätt allt sådant som finns på de vanliga biblioteken, fast det finns färre titlar förstås. Men en full buss rymmer ändå mellan 3 000 och 3 500 böcker. Här finns, förutom skönlitteratur, även tidskrifter, CD-skivor, faktaböcker, talböcker och lättlästa böcker. Cirka 60 procent lånas av skolor och förskolor.
- Det kan bli 500 - 600 lån en sådan här dag, säger Barbro Svensson.
Till sommaren vill många läsa deckare och trädgårdsböcker, berättar hon. Är det något särskilt man önskar kan man beställa det i förväg. Bibliotekarierna anpassar också sortimentet utifrån vilka platser de besöker.
Den här dagen stannar bussen vid tolv olika hållplatser. Totalt täcker den ett område från Axmarby i norr till Sevalbo i söder.
I juli tar Bokbussen sommaruppehåll. I augusti hoppas Barbro och Britt att den ska rulla igen, åtminstone fram till årsskiftet sedan är det nog slut.

JOHAN PIHLBLAD
026-15 96 37
johan.pihlblad@gd.se

Mer läsning

Annons