Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sista rätten på Domus

/
  • Foto: LASSE WIGERTVeckoträff. Maj Sandin, Ester Björk, Mary Andersson och Karin Jonsson ville gå en sista gång till sitt Domusfik.

GÄVLE
En arbetskamrat sticker en avskedsbukett tulpaner från en kund i handen på Domus restaurangchef Marianne Nielsen.

Annons
- Nu är det slut på gamla tider, sjunger en farbror på väg förbi med rullatorn för henne.
På fredagen höll Domusrestaurangen öppet sin sista dag.
- I dag är det kaos. Här är mycket mer än vanligt. Det är många som kommer in och säger tack för den här tiden, säger Marianne Nielsen.
Dagen till ära är det skomakarlåda, biffstek med mos, som dagens rätt och de bjuder på kaffe och en chokladbit. De som jobbar har också klätt sig lite extra fint berättar Marianne Nielsen.
- Vi ska sluta värdigt.

Institution
På kvällen skulle de elva fast anställda och nio extrajobbarna samlas för avskedsfest. Flera av dem har fått guldklocka under sin tid.
Med sina trettio år på nacken är Domusrestaurangen något av en institution som försvinner. De många trogna stammisarna måste nu hitta någon annanstans att träffas över en kaffe eller en lunch. Och det verkar inte bli lätt.
- Man träffar många bekanta, det är därför man åker hit, säger Sven Hidestam, en av stammisarna.
Femton år, tjugo år, så länge har de varit Domus trogna. Bredvid Sven Hidestam sitter Yngve Hellberg som dagligen tar bussen från Sandviken för att träffa honom, Lars Juhlin, Dan Nilsson, Gösta Johansson, Karl Andersson och i dag även Patric Forsberg. Nu äter de sin sista domuslunch ihop. Det är vemodigt tycker alla.

Letar ny lokal
Var de ska luncha på måndag har de inte bestämt än, trots att de har diskuterat det länge. För fortsätta träffas vill de. Skattehusets restaurang är ett förslag, Pigalle ett annat.
- Jag kanske åker till Ikea, funderar Yngve Hellberg.
Vid bordet intill sitter ett annat troget gäng. Var lördag sedan flera år träffas Ester Björk, Maj Sandin, Mary Andersson och Karin Jonsson för en kaffe och en pratstund.
De ville inte missa Domusfikets sista dag och håller med herrarna intill om att det känns vemodigt. Inte heller de har bestämt vart de ska gå framöver.
- Vi är hemlösa, säger Karin Jonsson.
ANNA BAGGE
026-15 96 47
anna.bagge_gd.se

Mer läsning

Annons