Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sista Rö'kåkarna rivs

/
  • Arkivfoto: MARIANNE LUNDQVIST Nu ska hela rasket rivas� I fjol rev Stora Enso sin del av Rö�kåkarna i Norrsundet. Nu har även stiftelsen som äger resterande byggnader gett upp sina försök att rädda kvar de gamla arbetarbostäderna.

GÄVLE
Nu jämnas de sista Rö'kåkarna i Norrsundet med marken.

Annons
Stiftelsen Rö'kåkarna, som länge kämpat för att bevara de gamla arbetarbostäderna, ger upp och har ansökt om rivningslov.
- Det är synd. Men vi får inte ihop pengar till underhåll, säger Kurt Edin, ordförande i stiftelsen.
De gamla bruksgårdarna byggdes på 1920-talet i anslutning till sulfatfabriken. 1985 såldes de till Gavlegårdarna som tio år senare överlät husen till stiftelsen.
- Vi tog över för att kunna göra någonting åt hela raden, säger Kurt Edin.
Planen var att öppna ett vandrarhem men Stora Enso, som under flera år arbetat för att husen antingen ska rustas upp eller rivas helt, motsatte sig bygglovet. Anledningen var att bolaget inte ville riskera ett krav på sänkt buller från fabriken om folk skulle övernatta i husen på granntomten.
- Länsstyrelsen rev upp bygglovet och sen fick vi gå via Regeringsrätten innan vi fick rätt. Men då sprack det hela på att de arbetsmarknadspengar vi sökt var slut, säger Kurt Edin.
Under åren har husen utsatts för skadegörelse och förfallit mer och mer.
- Nästan alla fönster är sönderslagna, balkongdörrarna är upprivna och det finns nästan inte en toalett eller spis kvar, säger han.
Stora Enso gör allt för att rivningen ska gå så fort som möjligt. I ett brev som inkom till Bygg och miljö i går kräver bolaget att förvaltningen agerar:
"Att ha dessa vanvårdade byggnader och tomter i anslutning till vårt företag är ett förhållande som försvårar vår målsättning att vara ett kvalitets- och miljömässigt företag.", skriver platschef Karl-Gösta Johansson.
Stora Enso har enligt honom inget intresse att bevara de gamla arbetarbostäderna.
- Vi ägde tre av byggnaderna men dem rev vi i fjol. De var i ett sådant skick att vi bedömde att det skulle kosta för mycket att bevara dem, säger han.
ANNA HÖGLUND
026-15 96 31
anna.hoglund@gd.se

Mer läsning

Annons