Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sista striden om akuten

GÄVLEAkutkirurgin i Bollnäs förblir stängd och den röd-gröna regeringskoalitionen i landstinget kan tillträda som planerat.

Annons
Det är den sannolika utgången när landstingsfullmäktiges 75 ledamöter i dag samlas i Bollnäs folkhögskola till ett avgörande möte kring höstens stora stridsfråga.
Debatten lär bli hård. Men det mesta talar för att vågmästaren miljöpartiet, trots vallöften, inte kommer att stödja kravet på ett bevarande av akutkirurgin.
- Oppositionspartierna har haft god tid på sig att förtydliga vad de menar med sina motioner men det har de inte gjort, säger Ann-Catrin Bergman, mp, blivande landstingsråd.
Allt sedan valet i september har det rått oklarhet kring den inledda omstruktureringen av sjukvården i länet och i förlängningen också maktförhållandena i landstinget.

Nya förutsättningar
Beslutet från i våras att stänga akutkirurgin i Bollnäs har visserligen nyligen verkställts. Men med två motioner - en signerad centern, moderaterna, folkpartiet och kristdemokraterna och en signerad sjukvårdspartiet - hoppas oppositionen kunna öppna verksamheten på nytt.
Miljöpartiet stod i valrörelsen bakom det krav på bevarad akutkirurgi som finns i motionerna. Men efter valet har partiet bytt sida i politiken och anslutit sig till vänsterblocket. Från årsskiftet ska partiet sitta med i den röd-gröna regering som ska leda landstinget de kommande fyra åren. Därmed har förutsättningarna för akutvårdsfrågan ändrats.
Om miljöpartiet skulle stödja oppositionens motioner och det därmed skulle bli majoritet för akutkirurgi i Bollnäs hotar regeringskris.
Socialdemokraterna har sagt att de inte tänker sitta kvar och administrera en sjukvårdspolitik de inte tror på. Miljöpartiet, som fått vittring på makten, vill helst undvika en sådan situation.
Miljöpartiets officiella skäl för att samverka med s och v är den borgerliga splittringen.
Det finns egentligen ingen majoritet för en bevarad akutkirurgi i Bollnäs, därför är det ingen idé att försöka bilda en icke-socialistisk koalition, resonerar partiet.

Djupt oense
Splittringen i det borgerliga lägret är ett faktum. Både mellan och inom partigrupperna är man oense.
Men splittringen fanns redan före valet, även om ingen då ville låtsas om den. Akutkirurgi kunde och kan fortfarande betyda allt från operationslag i beredskap dygnet runt till en ensam kirurg på en mottagning dagtid.
Denna oklarhet avspeglas i de vaga formuleringar som finns i de motioner som nu ska prövas i fullmäktige.
Majoritetsläget i fullmäktige är i dag 39-36 till de röd-grönas fördel. Med de tre miljöpartisternas stöd skulle oppositionen kunna vinna omröstningen om akutkirurgin.
Det är dock tveksamt om de sex partigrupperna och deras ledamöter kan enas om en gemensam uppfattning.
Efter alla hårda ord som fällts under den högljudda eftervalskampanjen är viljan att komma överens och kanske få till stånd ett maktskifte inte heller särskilt stor.

BJÖRN HANÉRUS

Mer läsning

Annons