Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Självklart med hjärtat i fokus

/
  • Att kunna ge hjärt-lungräddning kan rädda liv. I går erbjöd Hjärt- och lungsjukas förening föreläsning och utbildning på Alla hjärtans dag.
  • Hjärtläkaren Staffan Johansson förklarade hur en kranskärlsförträngning behandlas med ballongsprängning och införandet av en stent. Ett slags rör i extremt finmaskigt armeringsnät som håller kärlet öppet.

Landets hjärtsjukaste län har som tur är en väldimensionerad hjärtsjukvård.
Och en aktiv lokalavdelning av Hjärt- och lungsjukas förening.
I går firade de Alla hjärtans dag.

Annons

Ett 40-tal personer i målgruppen 55+ hade letat sig till Tullbomsgården i går för att lyssna på läkaren Staffan Johanssons föreläsning om hjärtsjukvård och öva hjärt-lungräddning på en docka.

– Det är rätt många i publiken som inte är medlemmar, så vi hoppas förstås att vi får några nya i dag, sa föreningens ordförande Kenneth Eriksson.

Staffan Johansson gav lite hoppingivande statistik till åhörarna. Som att klinikens tre läkare och tolv sköterskor hittills har gjort över 5 000 ballongsprängningar sedan starten 2001. Och att klinikens kompetens finns tillgänglig dygnet runt, året runt.

– Många tror ju att får man en hjärtinfarkt är det kört. Själv har jag haft tre, sa Kenneth Eriksson.

Han medger att han som så många andra vägrade att lyssna på sin kropp. Trots två infarkter fortsatte han att jobba.

– Jag rökte, jag stressade, jag kanske försökte äta rätt, men det blev inte så. Och jag drack enorma mängder kaffe, sa han.

I dag har han blivit bättre på att kontrollera sin stress, säger han. Det är nödvändigt för att kunna leva någorlunda normalt efter tre infarkter.

Efter Staffan Johanssons föreläsning väntade livräddningsövning på en docka.

– Det kan rädda liv. Den här utbildningen gör vi gratis till våra medlemmar. För icke medlemmar tar vi 50 kronor, det är vad ”lungan” kostar att byta, sa Kenneth Eriksson.

Mer läsning

Annons