Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukdagarna fortsätter att öka

GÄVLE Långtidssjukskrivningarna ökar inom Omvårdnad, trots insatser för att minska sjukdagarna. Antalet sjukdagar per anställd har ökat från knappt 44 till drygt 46.

Annons
Omvårdnad har som mål att minska sjukskrivningarna med tio procent om året. I stället hade sjukskrivningarna i november förra året ökat med nästan sex procent eller 2,6 dagar per anställd.
Det är sjukskrivningar längre än tre månader som står för ökningen. Men Karin Lidén, chef för Omvårdnad, tycker inte att förvaltningens insatser har misslyckats.
- Man får glädja sig åt att de inte ökar i de andra, kortare, sjukskrivningsperioderna.
Omvårdnad har på olika sätt försökt minska sjukskrivningarna, ansträngningar som hittills alltså inte syns i statistiken. Ett arbete som tidigare också har fått kritik av Revisionskontoret.
Förvaltningen har haft samarbete med försäkringskassan med särskilda handläggare för Omvårdnads anställda. Rehabiliteringsrutiner har tagits fram och förra året startade Delta-projektet som skulle få de anställda att må bättre. Förvaltningen föreslår nu nämnden att det inte får någon fortsättning. Det innebär att en projektanställning för rehabfrågor försvinner och det blir en rehabsamordnare kvar. Karin Lidén säger att de ska fortsätta försöka minska sjukskrivningarna, bland annat genom samarbete med försäkringskassan och arbete med rehabiliteringsrutiner.

Anna Bagge

Mer läsning

Annons