Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukgymnast anmäld för sexuellt utnyttjande

GÄVLE
En 60-årig sjukgymnast i Gävle är misstänkt för sexuellt utnyttjande av tre patienter som skulle få behandling.

Annons
- De har inte upplevt att hans beröringar haft samband med de problem de sökt för, säger Ewa Hansson, den polisinspektör som tagit emot anmälningarna.
Redan 1991 misstänktes 60-åringen för att ha slitit av en då 19-årig kvinna hennes byxor, och sedan ha masserat insidan av låren, stjärten och brösten.
Men sjukgymnasten friades i den efterföljande rättegången.
Kvinnorna som nu gjort polisanmälan, som alla är mellan 20 och 30 år, har bland annat beskrivit att sjukgymnasten ska ha masserat deras bröst eller stuckit handen under trosorna.
Under onsdagen var det inte aktuellt att vare sig förhöra sjukgymnasten eller delge honom misstanke om brott. Sjukgymnasten har även anmälts till Socialstyrelsen och i ett fall till Sjukvårdens Hälso- och ansvarsnämnd, HSAN.

Friades 1991
Sjukgymnasten friades från alla misstankar förra gången han var misstänkt.
Då, 1991, hade en kvinna anställd på Åhléns varuhus remitterats till sjukgymnasten av företagshälsan. 19-åringen led av smärtor i rygg och nacke.
Vid ett tillfälle när 19-åringen skulle få massage fällde sjukgymnasten en kommentar om hennes hår, och 19-åringen vittnesmål fortsätter: Sjukgymnasten skulle ha slitit av henne byxorna och masserat lårens insidor, klämt på hennes stjärt och ryckt i trosorna som "en galning".
Enligt 19-åringen berättelse skulle sjukgymnasten även ha tagit henne mitt på brösten. En tid efteråt fick hon sömnproblem och mardrömmar.
Sjukgymnasten hävdade att den massage han gett varit professionellt utförd och inte på något sätt otillbörlig.
Tingsrätten valde att fria sjukgymnasten. Den enda åtgärd som inte kunde vara korrekt massage var beröringen av brösten. Men domaren skriver att 19-åringen då redan hade uppfattningen att sjukgymnasten tafsade, och att hon därför kan ha förväxlat det med bröstmuskelmassage.

MATS HEDSTRÖM
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons