Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukgymnast får prövotid

GÄVLE
Socialstyrelsen kräver att sjukgymnasten, misstänkt för sexuella ofredanden mot kvinnliga patienter, ska få en prövotid på tre år.

Annons
Sköter han sig inte är legitimationen i fara.
När nu Socialstyrelsen kräver en prövotid sker det efter att dess experter granskat sjukgymnastens journaler över de tre kvinnor som anmält honom.
Dessutom har man läst anmälningarna, sjukgymnastens försvar mot anklagelserna och varit i kontakt med åklagare Birgitta Fernlund som leder polisens utredning av sjukgymnasten.
Enligt den expert som yttrat sig finns det ingen anledning behandla en kvinnas bröst som mest består av "körtlar och fettväv".
Socialstyrelsen påpekar också att samtliga patienter som gjort anmälan har upplevt ett erotiskt inslag under behandlingstillfällena.

Olämpligt
Sjukgymnasten har visat grov olämplighet i utövandet av sitt yrke som sjukgymnast, skriver Socialstyrelsen.
Mannen har en gång förut misstänkts för att ha slitit av en 19-årig kvinna hennes byxor, och sedan ha masserat insidan av låren, stjärten och brösten.
Då, 1991, hade en kvinna anställd på Åhléns remitterats till sjukgymnasten av företagshälsan. 19-åringen led av smärtor i rygg och nacke.
Vid ett tillfälle när 19-åringen skulle få massage fällde sjukgymnasten en kommentar om hennes hår, och 19-åringen vittnesmål fortsatte: Sjukgymnasten skulle ha slitit av henne byxorna och masserat lårens insidor, klämt på hennes stjärt och ryckt i trosorna som "en galning".
Enligt 19-åringen berättelse skulle sjukgymnasten även ha tagit henne mitt på brösten.
En tid efteråt fick hon sömnproblem och mardrömmar.

Professionell masage

Sjukgymnasten hävdade att den massage han gett varit professionellt utförd och inte på något sätt otillbörlig.
Domen i den efterföljande rättegången friade sjukgymnasten från misstankar.
Kvinnorna som nu gjort polisanmälan, som alla är mellan 20 och 30 år, har bland annat beskrivit att sjukgymnasten ska ha masserat deras bröst eller stuckit handen under trosorna.

MATS HEDSTRÖM
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons