Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukhus ska spara 75 miljoner

GÄVLE
Sjukhusen i Gävle och Hudiksvall är ålagda att tillsammans sänka kostnaderna med 75 miljoner kronor.

Annons
Det ska ske genom en ökad centralisering av specialistvården.
Sparbetinget är ett tilläggsdirektiv till den utredning som ser över vårdfördelningen mellan sjukhusen.
För att nå upp till 75-miljonersnivån kommer det att bli nödvändigt med mer genomgripande åtgärder än vad utredarna tidigare tänkt sig.
- Gränsen går vid att röra sjukhusstrukturen, vi får inte lägga förslag som innebär att Hudiksvall avlövas som akutsjukhus, säger projektledare Carl-Åke Elmersjö.

Tydligare rollfördelning

Utredningen har pågått sedan i vintras och syftar till att skapa en tydligare rollfördelning mellan sjukhusen i Gävle och Hudiksvall. Bägge sjukhusen ska inte syssla med allt.
Från början fanns inget specificerat sparkrav. Men nu har ett direktiv lagts till om att utredningen ska ta fram förslag som ger kostnadssänkningar på 75 miljoner kronor.
Bakgrunden är landstingets kraftigt försämrade ekonomi. Utan den tänkta besparingen håller inte den bräckliga ekonomiska flerårsplan som landstingsfullmäktige i dag onsdag ska behandla vid sitt möte i Bollnäs.
- Det är klart att vårt jobb blir svårare med det här sparbetinget. Risken finns att utredningen drar ut på tiden, säger Carl-Åke Elmersjö.

Förslag i höst
Tanken är att ett slutgiltigt förslag ska läggas fram i höst. Det kommer att innehålla åtgärder som innebär att vård koncentreras till antingen Gävle eller Hudiksvall eller helt läggs ned inom länet.
Genom att göra vården svårtillgängligare kan man uppnå en ransoneringseffekt, enligt Carl-Åke Elmersjö.
Jourer och beredskap är en annan del som ses över inom projektets ram. 10-20 procent av sparbetinget kan uppnås genom en åtstramning på det området, tror Carl-Åke Elmersjö.
En bantning av akutverksamheten vid Hudiksvalls sjukhus skulle kunna ge stora besparingar. Det har tidigare utredningar visat. Enligt finanslandstingsrådet Ingrid Liljegrääs, s, finns det dock inga planer på att syna ett sådant alternativ närmare.
- Länets befolkning skulle i och för sig klara sig med ett komplett akutsjukhus. Men som det ser ut i dag måste vi ha kvar Hudiksvall som utbildningssjukhus för att kunna försörja närvården i Hälsingland med nya läkare, säger hon.

Björn Hanerus
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se

Mer läsning

Annons