Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukhuset får kritik

GÄVLE
Socialstyrelsen kritiserar länssjukhuset för att ha gett en kvinna medicin mot cancer, trots att hon inte hade det. Hon fick svampinfektion som biverkning, mådde illa och tappade håret.

Annons
Misstaget berodde på dåliga rutiner och introduktion av ny personal, något som sjukhuset måste rätta till.
Kvinnan undersöktes för bröstsmärtor när läkaren upptäckte en vävnadsförändring som kunde vara cancer. Ett vävnadsprov togs som stödde cancermisstanken, men provet var så litet att det fanns tveksamheter. Kvinnan fick fler symptom som tydde på cancer och efter samtal med Akademiska sjukhuset i Uppsala sattes cytostatika in.
När vävnadsprov granskades igen upptäcktes att kvinnan inte hade cancer.
Socialstyrelsen konstaterar att de som analyserar vävnadsprover inte har haft som rutin att skicka alla prover till Uppsala för kontroll, en rutin som onkologen anser finns. Det sker bara på uppmaning av behandlande läkare och finns inte med i arbetsbeskrivningen. Den läkare som analyserade provet arbetade tillfälligt som stafettläkare och uppger att han inte fått någon introduktion. Han påtalade osäkerheten med provet i sitt svar, men kunde inte följa upp det eftersom han var där så kort tid.
Sjukhuset ska senast den sista maj visa upp rutiner för samarbete mellan den två berörda klinikerna och rutiner för hur ny personal ska introduceras.

Mer läsning

Annons