Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukhuset ska spara - men inte på vården

GÄVLEGår det att spara drygt 18 miljoner kronor på ett sjukhus utan att det berör vården?Ja, det är åtminstone förhoppningen vid länssjukhuset i Gävle.

Annons
Service, IT och administration är områden som i år ska synas extra i syfte att jaga kostnader.
- Vårt sparfokus ligger på icke-patientnära verksamhet, säger Måns Kjerstensson, ekonomichef.
Länssjukhuset är under 2003 ålagt att ta ned kostnaderna med cirka 45 miljoner kronor. 26 miljoner ska tas från den opererande verksamheten i samband med den omdiskuterade flytten av planerade operationer till Bollnäs. I övrigt ska betinget klaras utan ingrepp i vården.

Lider fortfarande

Måns Kjerstensson menar att det i dag inte är möjligt att göra ytterligare stora vårdplatsneddragningar i likhet med den som genomfördes i fjol. Sjukhuset lider fortfarande av sviterna från det ingreppet. De ekonomiska vinsterna är heller ännu inte i hamn.
Därför har sjukhusledningen sagt att de 18,6 miljoner som beräknas fattas för att sjukhuset ska nå ekonomisk balans ska tas från verksamhet utanför den direkta sjukvården.
- Vi har gått ut till våra verksamhetschefer och bett dem komma med förslag på vad som kan sparas, säger Måns Kjerstensson.

Billigare städning
Han nämner service som exempel på ett område där indragningar kan bli aktuella. Länssjukhuset köper varje år städning, transporter, matlagning och annan service från Länsservice för 55 miljoner kronor. Ett nytt avtal ska slutas mellan de två förvaltningarna och Måns Kjerstensson ser möjligheter att pressa priserna.
Administration och IT är andra områden där återhållsamhet måste visas, menar han. Bland annat kan det bli aktuellt att bromsa införandet av det nya datorbaserade patientjournalsystemet.
BJÖRN HANÉRUS
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se

Mer läsning

Annons