Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukhuset skyltar om

/
  • Det gamla namnet Gävle sjukhus har kommit till heders igen när landstinget skyltar om i sjukvården. Foto: Lasse Halvarsson

GÄVLE Gävle sjukhus - det är sedan nyår det officiella namnet på det som tidigare hette Länssjukhuset Gävle-Sandviken.
I mellandagarna ändrades skyltarna vid infarterna till sjukhuset.

Annons
Namnbytet innebär att sjukhuset återfått det namn det hade ända fram till slutet av 1980-talet. Det var då benämningen "länssjukhus" tillkom för att markera att sjukhuset hade en länsledande roll inom sjukvården i Gävleborg. Vid mitten av 1990-talet förlängdes namnet med "Sandviken", en följd av sammanslagningen av sjukhusen i Gävle och Sandviken.

Nu ska sjukhuset kort och gott heta Gävle sjukhus igen och det är Anders Tollmar, landstingets informationschef, som initierat namnbytet.
- Vi har två fullvärdiga akutsjukhus i länet, Gävle och Hudiksvall. Det ger fel signaler att kalla det ena länssjukhus, säger han.
Begreppet länssjukhus har spelat ut sin roll, det säger inget om vilken omfattning eller vilket innehåll ett sjukhus har, menar Anders Tollmar. Det finns heller ingen anledning att behålla "Sandviken" i namnet, tycker han. Sjukhuset har så lite verksamhet kvar i Sandviken. Rekryteringsmässigt anses det dessutom vara en fördel om det av namnet tydligt framgår var sjukhuset ligger.

Sjukhuset i Sandviken ska så småningom få namnet Närsjukhuset i Sandviken. Men det dröjer en bit in på det nya året.
Namnbytet i Gävle sker i sparsamhetens tecken.
- Det enda vi gjort hittills är att ändra de två stora skyltarna vid infarterna. Det var gnuggbokstäver så det gick enkelt att fixa, säger Anders Tollmar.

Övriga skyltar byts ut efterhand i samband med de ombyggnationer som sker på sjukhuset. De volymer som finns kvar av brevpapper, kuvert och annat med det gamla sjukhusnamnet på ska förbrukas innan nytt material börjar användas, påpekar Anders Tollmar.

Björn Hanérus
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se

Mer läsning

Annons