Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukhuskyrkan i kris

Sjukhuskyrkan i Gävle har hamnat i ekonomiskt trångmål. Nu hoppas man på bidrag från landstinget för att kunna fortsätta med verksamheten.

Annons

Det är den frikyrkliga delen av sjukhuskyrkan i Gävle som fått bekymmer. Pengarna räcker inte längre till att finansiera de två halvtidsanställda pastorerna Roland Ericsson och Hans Ivarsson.

Problemet bottnar delvis i ett sjunkande medlemsantal hos de frikyrkor i Gävle som tillsammans svarar för en del av finansieringen.

En annan förklaring är att staten under årens lopp inte höjt sitt bidrag till sjukhuskyrkorna i den takt som förväntats.

Nu sätter sjukhuskyrkan sitt hopp till landstinget i Gävleborg. En ansökan om ersättning på 150 000 kronor har lämnats in. Utan det tillskottet kan det bli nödvändigt att minska eller i värsta fall lägga ned verksamheten.

– Jag hoppas och tror att det här ska ordna sig. Men visst är jag orolig, säger Roland Ericsson som har varit sjukhuspastor i Gävle i 27 år.

Sjukhuskyrkan står till tjänst för patienter, anhöriga och personal i utsatta situationer. En del av arbetet sker på obekväm tid. Exempelvis finns präster eller pastorer i beredskap hela helgerna. De kan kallas in till sjukhuset med kort varsel vid till exempel olyckor och dödsfall.

– Nog vore det rimligt att landstinget ersatte oss för detta, tycker Roland Ericsson.

Lars-Erik Häggblom, kristdemokraternas avgående oppositionsråd i landstinget, har engagerat sig i frågan. Han kommer vid landstingsfullmäktiges sammanträde i nästa vecka att fråga ansvarigt landstingsråd om hur hon ser på sjukhuskyrkans framtid och varför frikyrkornas bidragsansökan ännu inte besvarats.

– Sjukhuskyrkan behövs, den gör enormt viktiga insatser, säger han.

Mer läsning

Annons