Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjuktalenska halveras

GÄVLE
Om sex år ska sjukskrivningarna i arbetslivet halveras i Gävleborg. Det första steget för att nå dit ska försäkringskassans nybildade hälsoaktion ta.

Annons
Projektgruppen som består av nio personer ska använda sig av Stora Enso-modellen som går ut på att bejaka det friska hos varje individ.
- Vi går från ord till handling. Sjuktalen är ett gigantiskt samhällsproblem som har flera förklaringar. För att lösa problemet krävs en bred uppslutning från alla inblandade parter, säger Bengt Stjärnsten, direktör på försäkringskassan i Gävleborg.

Staten betalar
Satsningen är stadigt förankrad. Försäkringskassan står för grundplåten på 5,8 miljoner kronor och länsstyrelsen bidrar med en miljon kronor. Projektet backas dessutom upp av landstinget, länsarbetsnämnden, kommunförbundet, arbetsmiljöinspektionen i Falun, de fackliga centralorganisationerna LO och TCO samt Svenskt näringsliv som företräder de privata företagens intressen.
Försäkringskassans statistik visar att Gävleborg ligger på fjärde plats på listan över de sjukaste länen. De höga sjuktalen kostar stora pengar både för den offentliga sektorn och det privata näringslivet.
Alla har ett intresse av att få bukt med problemet och samtliga organisationer bakom Gävleborg-aktionen tror på Stora Enso-modellen.
- Det finns en stark samsyn. Vi vet att passiva långtidssjukskrivningar är ohälsosamma och att vi får resultat när vi lyckas få tillbaks folk till arbetslivet. Nu sammanfattar vi våra erfarenheter och syr ihop påsen, säger Bengt Stjärnsten.

Dialog
"Aktionen för arbetsliv och hälsa", kallas det treåriga projektet. Men enligt samordnaren Lena Wejander är satsningen inte ett traditionellt projekt.
- Förut när vi jobbat i projekt har vi besökt en arbetsplats för att informera och visa några overheadbilder och sedan åkt därifrån. Nu ska vi föra en återkommande dialog med personer på alla nivåer i en organisation och föra ut vårt budskap både uppifrån och nerifrån.
Hur lyder budskapet?
- Det gäller att se till varje individs arbetsförmåga och ta till vara på den i stället för att se till det sjuka, säger Lena Wejander.
ERIK WIKSTRÖM
026-15 96 29
erik.wikstrom_gd.se

Mer läsning

Annons