Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skadegörelse och bränder

/
  • Det är stökigt på Stigslundsskolan. Skadegörelse och bränder har fått polisen att agera.

Skadegörelse, bränder och droger. Situationen på Stigslundsskolan har accelererat de senaste veckorna.
– Det är väldigt rörigt på skolan, säger biträdande närpolischefen Anders Lyrberg.

Annons

I början av november fick alla föräldrar till elever på Stiglundsskolans högstadium ett brev om att det förekom haschanvändning på skolan.

Problemen har eskalerat och i onsdags skickade polisen ett brev till kommunen.

I brevet beskrivs situationen som ohållbar. Bland annat har det förekommit anlagda bränder under skoltid. Fönster krossas och möbler kastas ut.

Dessutom talas det om en stor respektlöshet gentemot vuxenvärlden.

– Ungdomarna bryr sig inte alls, säger Anders Lyrberg.

Även rektor Uno Axelsson har råkat illa ut. Enligt brevet ska en elev ha försökt misshandla honom, men det avbröts när en förälder och en lärare gick emellan.

Uno Axelsson säger till Sveriges Radio Gävleborg att han inte vet varför det har blivit så stökigt på skolan under hösten och att skolans personal är orolig både för de stökiga eleverna och för övriga elever.

Det ska handla om mellan 15 och 25 elever som är drivande. Enligt Anders Lyrberg kommer flera elever att kallas till förhör om de anlagda bränderna.

– Vi har ett antal namn på personer som ska ha eldat.

Polisen kommer att göra flera saker för att hjälpa till att lösa problemen. Bland annat kommer polisens hundpatruller att rasta sina djur i närheten av skolan för att förebygga fler bränder utomhus. Dessutom kommer uniformerad polis att finnas på skolan så ofta de hinner.

– De ska göra spontanbesök, ta en promenad genom korridorerna. Poliser ska bli en normal bild på skolan framöver, säger Anders Lyrberg.

Hans bild är också att skolan har gjort flera saker för att försöka lösa problemen. Bland annat har det varit extra möten med föräldrarna till eleverna i sjunde klass, men det har inte räckt.

– Vi kommer att sätta oss ner med alla parter. BIG, kommunen, skolan och föräldrarna. Det här är en onormal situation, men jag tror att vi kan lösa det här med gemensamma krafter, säger Anders Lyrberg.

GD har sökt rektor Uno Axelsson, men inte lyckats.

”Ungdomarna bryr sig inte alls.”

Anders Lyrberg

biträdande närpolischef

”Vi har ett antal namn på personer som ska ha eldat.”

Mer läsning

Annons