Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skadestånd hotar kommunen

/
  • Arkivbild. Kräver förhandling. Hans Forsberg på Kommunal anser att Gävle kommun har tillsatt tjänster på Kommunhälsan utan att förhandla.

GÄVLE
Fackförbundet Kommunal anklagar Gävle kommun för brott mot Medbestämmandelagen, MBL.

Annons
Vid förhandlingar i går kväll krävde fackförbundet tillsammans med organisationerna SKTF, lärarförbundet och LR ersättning för att kommunen tillsatt tjänster på Kommunhälsan utan att förhandla.

Utan förhandling
- Vi har lagt ett ekonomiskt yrkande. Det vill vi att arbetsgivaren accepterar. Gör de inte det ska de snabbt höra av sig och förklara varför, säger Hans Forsberg på Kommunal.
Han mötte kommunens chefsförhandlare Roger Kimland i går. Kimland medger att kommunen inte varit tillräckligt tydlig mot fackförbunden. Bland annat gäller frågan att den nya verksamhetschefen på Kommunhälsan tillsattes utan förhandlingar med facken.
- Vi har naturligtvis gjort saker. Kommunal anser att det är ett brott. Vi anser att vi kunde ha gjort mera. Till exempel informerat i ett tidigare stadium, säger Roger Kimland.
Enligt honom har Kommunal krävt 10 000 kronor i ersättning för att kommunen brutit mot MBL. Troligen gäller det beloppet även för de andra tre fackföreningarna.

Ska ta ställning
Fackföreningarna har inga medlemmar på Kommunhälsan. Däremot hävdar de att Kommunhälsan är en övergripande funktion för alla medlemmar, och att facken därför ska få vara med och bestämma om nyanställningar.
Förhandlingarna kommer att fortsätta under veckan. Roger Kimland ska ta upp Kommunals yrkade i kommunstyrelsen, innan dess vill han inte säga om de tänker betala fackförbunden det begärda skadeståndet.
- Det är det vi ska ta ställning till, säger han.

MAGNUS LUNDQUIST

Mer läsning

Annons