Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skaparbyn vill ha hjälp från kommunen

Gävle kommun måste engagera sig i Skaparbyn, säger Krister Skånberg i föreningen Hedesundavävarna.
– Hade det varit i Stockholm skulle vi direkt ha satt in en person från kommunen i stiftelsestyrelsen, säger han.

Annons

Situationen för Skaparbyn i Hedesunda blir mer och mer akut.

Pengar rinner ut ur stiftelsen som äger anläggningen, och snart står stiftelsen dessutom helt utan styrelse.

Krister Skånberg, tidigare borgarråd i Stockholm, är vice ordförande i föreningen Hedesundavävarna som fungerar som valberedning för stiftelsen Hedesundavävarna.

Men hittills har han inte lyckats hitta tillräckligt många som vill ta plats i stiftelsestyrelsen.

Nyckeln finns hos Gävle kommun, menar Krister Skånberg. Utan kommunens stöd kommer det inte att gå.

– Vi hamnar i en moment 22-situation. Kommunen vill inte lova att stötta stiftelsen innan det finns en ny styrelse. Men ingen vågar gå in i en ny styrelse innan de fått ett löfte om kommunens stöd, säger Krister Skånberg.

Inom några veckor hoppas han kunna ordna ett möte med kommunens företrädare.

Det är sista chansen att få ihop en ny styrelse från föreningens sida, menar han.

– Lyckas vi inte då måste vi lämna över hela frågan till länsstyrelsen. Då får länsstyrelsen tillsätta en ny styrelse. Det är enda sättet, säger han.

Stiftelsen Hedesundavävarna, som äger och driver Skaparbyn på Ön i Hedesunda, har skakats av stridigheter och usel ekonomi i flera år.

En ny styrelse skulle egentligen ha valts på föreningens årsmöte redan i april 2008, men trots att det stormiga mötet fortsatte till efter midnatt hann man aldrig förrätta något val.

I stället har den tidigare styrelsen, med Eva Forsberg som ordförande, suttit kvar – trots att revisorn i sin revisionsberättelse för 2007, som lämnades först i höstas, slog larm både om stiftelsen försämrade likviditet och om de lån på sammanlagt 127 000 kronor som tre ledamöter i styrelsen ställt upp med, för att stiftelsen skulle kunna betala låneräntor och telefonräkningar under 2007.

I en skrivelse till länsstyrelsen har fyra ledamöter i stiftelsestyrelsen hävdat att lånen inte strider mot stadgarna, men Krister Skånberg tycker att revisorskritiken ytterligare understryker att stiftelsen behöver en ny styrelse.

– Det är i och för sig hedervärt att man ställt upp och lånat ut pengar, men det har inte gått riktigt till rent formellt, det tycker jag står klart, säger han.

Om kommunen ställer upp med stöd och kanske med en styrelseledamot tror inte Krister Skånberg att Skaparbyns dåliga ekonomi behöver vara något stort problem.

– För kommunen skulle det inte handla om några stora pengar. Om man lägger några kurser i Skaparbyn så skulle det snabbt betala sig, säger han och lanserar ett eget förslag:

– Snart är Sverige ordförandeland i EU. Tänk om man kunde ha ett möte med Europas kulturministrar i Skaparbyn en eftermiddag. Det skulle ge en enorm uppmärksamhet, säger han.

Mer läsning

Annons