Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skärpt straff för Rohypnol?

GÄVLE
En 19-årig man häktades på onsdagen, bland annat misstänkt för stöld.
Men redan tidigare hade han gripits med sammanlagt 1 395 Rohypnoltabletter. Utan att begäras häktad.

Annons
Anledningen är att det krävs mycket stora innehav av Rohypnol för att det ska vara grovt narkotikabrott, eller narkotikabrott av normalgraden.
Något som krävs för att brottet ska vara häktningsgrundande.
En Stockholmsåklagare vill ha ändring på det och driver nu ett pilotfall till Svea hovrätt.
Det narkotikaklassade läkemedlet Rohypnol beskrivs som det kanske snabbast ökande slaget av narkotika i Gävle. Beslag görs ständigt. Men knappt några innehav leder till häktningar, trots att tabletterna är mycket vanliga bland missbrukarna.
- Rohypnol är det som gäller. Men det är inte vanligt att man blir häktad för innehav. Det är frustrerande, säger Rolf Korol vid Gävlepolisens gatulangningsgrupp.

Överklagar dom
Nu kan det bli ändring sedan Stockholmsåklagaren Ylva Johansson överklagat en tingsrättsdom om Rohypnol.
Johansson driver ärendet som ett så kallat pilotmål, i syfte att skärpa straffskalan för olaglig hantering av narkotikaklassade läkemedel inom gruppen bensodiazepiner, som bland annat Rohypnol.
Enligt åklagaren och en rad expertvittnen finns skäl att ändra gränsen för grovt brott när det gäller Rohypnol från innehav av 20 000 tabletter, till mellan 500 och 1 000 tabletter. En viktig motivering är enligt åklagaren att Rohypnol används medvetet av våldsbrottslingar för att "bli bättre" på att begå brott som rån och misshandel.
Stockholms tingsrätt godtog inte resonemanget, och dömde den 10 mars två litauer för narkotikabrott av normalgraden, i stället för grovt narkotikabrott som åklagaren yrkat. Därför överklagar Ylva Johansson nu målet till Svea hovrätt.
De båda litauerna dömdes till tio månaders respektive ett års fängelse samt till utvisning för att ha smugglat in närmare 9 000 Rohypnoltabletter.

Gränsen 20 000 tabletter
Johansson har sagt att hon har riksåklagarens stöd för att överklaga upp till Högsta domstolen, HD, för att få till stånd ett nytt prejudikat. I dag gäller en HD-dom från 1998, som sätter gränsen för grovt narkotikabrott när det gäller bensodiazepiner vid 20 000 tabletter.
Den 19-årige gävlebon är relativt ostraffad. Vid två tillfällen har han fått strafförelägganden. Vid ett tillfälle har han dömts för misshandel, men var då underårig och överlämnades till vård inom socialtjänsten.
Nu ska åtal mot honom vara väckt den 2 april.

MATS HEDSTRÖM
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons