Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skärpta dagisregler

/
  • Cecilia Lindgren jobbar ofta över och undrar hur det ska fungera när hon enligt de nya reglerna ska planera för hämtningen av dottern Anna. Hon hoppas att Ur och skurverksamheten inte ska påverkas. Foto: LEIF JÄDERBERG

GÄVLE Reglerna för hur länge barnen får vara på dagis skärps.
När föräldrarna inte är på jobbet eller i skolan ska barnen vara hemma.

Annons
Från den 1 februari får barnen bara vara på dagis under föräldrarnas arbets- eller skoltid och restiden. Bakgrunden till de striktare reglerna är den kärva ekonomin. Effekten av att barngrupperna blir större mildras om barnen är där kortare tid.
- Det är för att behålla kvaliteten vi har, säger Gun Hedberg, planeringschef på Barn och ungdom.
På Vinbärsgården i Sätra kommer det att vara minst 18 barn per avdelning.

Nu kan föräldrarna välja om de vill att barnen ska vara hemma eller på dagis om de till exempel har en ledig dag i veckan. De har också kunnat höra om de kan komma och hämta dem senare.
- De kan ringa och säga att de ska till frissan och kommer och hämtar klockan 15 eller 17 i stället, säger Karin Sundell, utvecklingsledare på Vinbärsgården.
De här möjligheterna försvinner nu. Föräldrarna ska komma överens med förskolans chef om de arbets- och restider som barnen ska vara på dagis. Den som är sjukskriven kan inte lämna barnen på dagis om inte läkare anser att tillståndet kräver det.
Barn vars föräldrar är arbetslösa får vara på dagis mellan nio och två medan förskolans chef fortsätter att bestämma vilka tider föräldraledigas barn kan komma.

Karin Sundell säger att reaktionerna från föräldrarådet har varit blandade, men hon tycker att man kan se det som ett tillfälle att vara tillsammans när man är ledig.
Cecilia Lindgren som sitter i föräldrarådet hämtar dottern Anna. Hon jobbar ofta över och har då kunnat fixa det tack vare att personalen är flexibel. Hur det ska fungera i framtiden oroar henne lite.
- Det kan kännas som en stressfaktor.
Hon påpekar också att möjligheten för ensamstående föräldrar att handla mat på väg till hämtningen försvinner. Nu får de handla med trötta och hungriga barn i stället.
Annars har farhågorna i föräldrarådet framförallt handlat om hur Ur och skurverksamheten påverkas.
Kommer de att kunna vara ute lika mycket med större barngrupper? Gör en ledig onsdag att barnen missar Mulleaktiviteterna?

Karin Sundell säger att de kommer att vara ute lika mycket, men att de kanske gör andra saker. Hon ger som exempel att de kanske inte beger sig lika långt bort på utflykterna. De barn vars föräldrar är lediga på mulledagen kan vara med tillsammans med föräldern för att ingen ska behöva missa något.

Anna Bagge
026-15 96 47
anna.bagge@gd.se

Mer läsning

Annons