Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skattmasar åt lunch – avslöjade skattefiffel

Flera personer bakom en restaurang i Sandviken misstänks för omfattande skattefiffel.
Enligt Skatteverket har en halv miljon kronor plockats ut från bolaget, utan redovisning. Flera personer är nu misstänkta för brott.

Annons

Enligt Skatteverket har falska fakturor, momsfiffel, och grova brister i bokföringen använts för att dölja utbetalningar av svarta löner till ägare och anställda.

Två personer från Skatteverket besökte restaurangen i maj 2006 för att äta lunch. Kvittot de fick visade att maten registrerats som hämtmat, med den lägre momssatsen tolv procent.

Ytterligare ett besök gjordes i juni 2006 och Skatteverket räknade då kunderna och begärde sedan att få se på kvittona från kassaapparaten.

De 73 matgästerna hade samtliga fått kvitton som angav att de hämtat mat.

På det sättet har restaurangen enligt Skatteverket under ett år undanhållit över 180 000 kronor i moms.

Efter det att Skatteverket beslutat om revision har restaurangen redovisat en betydligt lägre andel hämtmat.

Ägarna till restaurangen har enligt Skatteverket tagit ut stora pengar ur rörelsen, men inte deklarerat för inkomsterna. Det har bland annat dolts genom falska fakturor på arbeten som aldrig utförts och lån till närstående företag, som aldrig betalats ut.

Enligt Skatteverket är det troligt att löpande uttag har gjorts ur kassan utan att de har bokförts.

Företrädaren för restaurangbolaget upptaxeras nu med drygt en halv miljon kronor och ytterligare en person upptaxeras för bilförmåner som inte redovisats.

Bolagets revisor slog larm om förhållandena redan efter det första verksamhetsåret. Då påpekade han att det fanns allvarliga brister i kassahanteringen och i den interna kontrollen och han ifrågasatte också poster i bokföringen.

Samma brister påtalades också för det följande verksamhetsåret.

Fallet är överlämnat till åklagare som har inlett en förundersökning. Misstankarna gäller flera olika brott, bland annat grovt bokföringsbrott.

Mer läsning

Annons