Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skeppsgymnasium sjösätts

GÄVLE
Skolverket tillåter att Fårösunds Skeppsakademi startar en gymnasieskola för skeppsbygge i Gävle istället för på Gotland.

Annons
Men skolan måste komma igång efter sommaren - annars tappar huvudmannen rätten att få bidrag.
- Jag vet inte hur långt de kommit med lärarrekrytering och andra förberedelser. Det senaste jag hörde var att det i stort sett är klart att de ska hålla till i Brynäs Byggs gamla lokaler, säger Tommy Berger, ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.

Inga invändningar
Innan Skolverket tog sitt beslut fick Gävle kommun en chans att yttra sig. Kommunen har hela tiden varit positiv till planerna och hade inga invändningar mot etableringen.
- Vi tycker att det är en intressant och spännande idé. Om vi ansett att skolan skulle innebära allvarliga merkostnader eller att den skulle rycka sönder vår organisation på något sätt hade Skolverket förmodligen tagit hänsyn till det. Men som vi ser det kommer skolan att ha en bred rekrytering, den kommer nog att locka elever från hela Sverige, säger Tommy Berger.

Lagts på is
Från början var det tänkt att skeppsbyggarskolan skulle samarbeta med Briggen Gerda-varvet.
Av olika skäl tycks dessa planer lagts på is, men Tommy Berger ser ändå stora fördelar med att ha två liknande verksamheter i samma stad.
- Jag tror de har förutsättningar att göra någonting bra även om de inte har med sig Briggen Gerda-projektet. För Gävle är det bra att ha flera olika saker att visa upp när vi säger att vi vill synas som en sjöfartsstad med koppling till havet, säger Tommy Berger.
Kommunerna i Hofors, Sandviken och Tierp har också yttrat sig till Skolverket. De två förstnämnda kommunerna avslår huvudmannens ansökan om byte av lägeskommun medan den sistnämnda inte har någonting att erinra.
GD har inte lyckats få en kommentar från representanten för Fårösunds Skeppsakademi.

ERIK WIKSTRÖM
026-15 96 29
erik.wikstrom@gd.se

Mer läsning

Annons