Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogsarbete - som förr i tiden

/
  • Foto: LASSE HALVARSSON Som förr. Ardennern Lydia gör sina arbetspass i skogen med gott humör.

GÄVLE
Granen har tagit över de låglänta stränderna vid Dalälven. Men nu försöker länsstyrelsen sätta stopp.

Annons
Carl Martin Olsson har tagit ardennern Lydia och grannen Kurt Hedberg till hjälp för att fälla granarna i Spjutholmens naturreservat ett par kilometer från Hyttön, på länsstyrelsens uppdrag.
Jonas Lundin från länsstyrelsen är imponerad över resultatet av fyra veckors skogsarbete med motorsåg och häst.
Där det förut fanns granskog finns nu en gles lövskog, som domineras av asp, klibbal, ek och björk.
- Nu ser man hur lövskogen kommer fram. Här har pågått en kamp mellan gran och ek, men nu får ekarna en chans, säger han.

Älven gjorde jobbet
Det är regleringarna av Dalälven som gjort att granen kunnat erövra de låga stränderna utmed älven. Förr var markerna översvämmade under så långa perioder att granen inte klarade sig. Men under 1900-talet har granen börjat dominera allt mer.
- Det jobb som två män gör nu gjorde älven förut, säger Jonas Lundin.
- Att vi hittat någon med häst som kunnat göra jobbet är ett rent lyckokast för då skadas marken mindre, säger han.
Det har tagit Carl Martin Olsson och Kurt Hedberg från Kågbo fyra veckor att fälla granarna med motorsåg och sedan köra fram dem med Lydia.
Ett trevligt jobb, tycker Carl Martin Olsson:
- Det är annat än att köra lastbil. Här rår man sig själv. Om folk visste hur skönt det är ute i skogen skulle det vara trängsel här, säger han där han sitter på timmerkälken.
Som ung arbetade Carl Martin Olsson i skogen på vintern och i flottningen om somrarna. Att ha med sig hästen Lydia ut i skogen för att köra fram granstockarna blir att återuppliva gamla minnen.
Men det är trots allt mycket lättare nu, tycker Kurt Hedlund, som är med i skogen och hjälper till. Han arbetade ett och ett halvt år som skogsarbetare innan han så småningom blev bilreparatör.
- Som man slet på den tiden. Med motorsåg och när vi slipper barka så är det ju lätt.

Viktiga lövträd
Arbetet i Spjutholmens naturvårdsreservat är andra försöket att mota granen vid Dalälven. Förra året gjordes ett liknande arbete vid Bredforsen, fast utan häst. Men om man ska gå vidare är ännu inte bestämt.
- Vi måste se hur området utvecklar sig. Vi vet till exempel inte hur snart granen börjar komma tillbaka efter ett sådant här arbete. Men skulle det komma unggranar nu, är det ju betydligt lättare att ta bort dem, säger Jonas Lundin.
Att länsstyrelsen satsar resurser på att fälla granarna beror på att lövträden är så viktiga för den biologiska mångfalden. Man beräknar att 500 arter är mer eller mindre beroende av eken, och 300 arter är beroende av aspen.
- Särskilt för fåglar, bland annat hackspettar, är lövträden viktiga. Gran är det ju ingen brist på precis, säger Jonas Lundin.

INGEGERD SÖRGARD
026-15 96 27
ingegerd.sorgard@gd.se

Mer läsning

Annons