Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skola nominerad för miljöpris

/
  • Arkivbild Vinnare? Hagaströmsskolans elever har varit duktiga att ta sig till skolan utan bilskjuts. Nu har de chansen att vinna Vägverkets miljöpris.

GÄVLE
Hagaströmsskolan har chansen att vinna Vägverkets miljöpris 2003. Skolan har drivit ett av tre miljöprojekt som nominerats. Projektet har gått ut på att barnen ska skjutsas så litet som möjligt i bil till skolan.

Annons
Syftet är dubbelt. Genom att barnen går och cyklar istället för att skjutsas i bil får de nyttig motion samtidigt som miljön vinner på mindre bilkörning. Barnen fick själva påverka föräldrarna till att skjutsa dem i mindre omfattning.

Flera länder
Projektet är en del i en EU-satsning i flera länder. Gävles cykelsamordnare Åke Ståhlspets höll i trådarna i Hagaström.
Skolan har 300 elever. En undersökning som gjordes under 2001 visade att varannan elev i årskurserna 1-6 skjutsades till skolan minst en gång i veckan.
Teoretiskt kan det vara upp till 150 bilar som ska lämna av barn vid skolan vid ungefär samma tid på morgonen. Detta medför förstås trafikproblem.

Cyklade och gick
Under kampanjveckorna ökade elevernas cyklande och gående med ungefär 50 procent.
De tre kandidaterna presenterar sina projekt vid ett seminarium om Klimat, transporter och samhällsbyggnad i Stockholm på tisdag.
Vägverkets miljöpris delas ut vartannat år. Det instiftades för att stimulera och öka miljöarbetet inom vägsektorn. Den bärande tanken bakom priset är att utnyttja det goda exemplets makt.

Flera kandidater
Förutom Hagaströmsskolan är Carlsberg Sverige AB och Kristianstads kommun nominerande.
Carlsberg har tagit ett helthetsgrepp för minskad miljöpåverkan från transporter.
Kristianstad har startat ett samverkansprojekt i stor skala med målet att minska oljeberoende, finna kretsloppslösningar och därmed vinna bättre luft i stadsmiljön.
OLLE HILDINGSON

Mer läsning

Annons