Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolan svettas med sparkrav

GÄVLEDet går inte att spara pengar på lokaler i grundskolan under 2003, trots att elevantalet minskar något.

Annons
Det beskedet ger Ingrid Björklin, tf skoldirektör, efter en genomgång av hur lokalbehovet ser ut inför nästa läsår. Det innebär att man misslyckats med att spara in en miljon kronor av det sparbeting som ligger över förvaltningen inför nästa år.
I stället måste Barn- och Ungdom hitta andra besparingsförslag som ger lika mycket. Vad det blir är oklart.
- Ja, det svettas vi över just nu. Jag har bett de fackliga organisationerna att komma med förslag på vad det kan vara. Det viktigaste är att vi värnar om den obligatoriska verksamheten, säger Ingrid Berglin.
Det dröjer flera år innan ett minskat elevantal i skolan slår igenom i form av minskat behov av klassrum.
- Till hösten kommer vi bara att kunna frigöra enstaka klassrum. Först höstterminen 2004 kommer vi kanske att kunna frigöra delar av vissa skolor, så att vi slipper betala för lokalerna, säger Ingrid Berglin.
För att på sikt kunna krympa vissa skolor måste sexåringarna som börjar skolan i höst styras, så att det blir färre grupper med sexåringar totalt.
- Till Kastets skola kommer bara de elever som vill ha Montessoriinriktning att kunna söka. De övriga hänvisas till Storhagsskolan eller Källöskolan. Annars blir det nog sexåringar i alla skolor. Men hur det blir exakt vet vi inte förrän efter den 15 februari när föräldrarna har sökt vilken skola de vill ha, säger Ingrid Björklin.
INGEGERD SÖRGARD

Mer läsning

Annons