Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolfrukost recept för morgontrötta?

/
  • Foto: LEIF JÄDERBERG Pigg. -  Jag är nog både en kvälls- och morgonmänniska, äter både frukost och lunch, säger sjundeklassaren Erik Larsson.

GÄVLEHälften av eleverna i nionde klass är kvällsmänniskor.De är inte hungriga på morgonen och hoppar ofta över både frukost och lunch.Men det är allt annat än en bra lösning.

Annons
- Jag är en kvällsmänniska. Men jag äter frukost ändå, det gjorde jag inte förut. Nu är jag mycket piggare, säger Jenny Asplund, niondeklassare på Nynässkolan.
Men långt ifrån alla elever gör samma val. Det visar en stor forskningsstudie som gjorts bland drygt tvåtusen elever i Gävle, Luleå och Jönköping.
Eftersom kvällsmänniskorna somnar senare, vaknar utan aptit och sedan ofta hoppar över frukosten har de också svårt att klara skolan.
Studien visar att de morgontrötta eleverna har sämre betyg än sina morgonpigga kamrater.
Skolan är helt enkelt inte gjord för kvällsmänniskorna - men det går att ändra.

Vill sova längre
En flexibel skolstart är ett sätt att anpassa skolan efter elevernas dygnsrytm. Vissa elever sover mer än gärna en timme extra på morgonen (se enkät bredvid).
Frågan är om de är lika pigga på att sluta skoldagen någon timme senare.
Ett annat alternativ är att införa frukost i skolan.
Redan för några år sedan gjordes försök med en avgiftsbelagd skolfrukost i ett par Gävleskolor, bland annat på Nynässkolan och Stenebergsskolan
Men någon stor succé blev det aldrig.
- Det var för få som kom. Om eleverna fick äta på skoltid skulle det nog vara annorlunda, nu ville de inte masa sig upp tidigare för att komma hit, säger Ulla Persson som är husmor på Nynässkolans matrestaurang.
Frukosten serverades mellan sju och åtta på morgonen till ett självkostnadspris på fem kronor men upphörde efter några veckor.
Försöken finansierades delvis med pengar från kommunstyrelsen. Barn- och ungdomsnämnden hade sedan inte pengar att låta skolfrukosten fortsätta.
Enligt nämndsordförande Helene Åkerlind, s, pågick försöken under så kort tid att det inte gick att se någon förbättring av studieresultaten.
- Däremot märkte man att det blev lugnare och mer harmoniskt i klasserna, säger Helene Åkerlind.

Frukost i s-manifest
Några omedelbara planer på att att ge skolfrukosten ett nytt försök finns inte.
- För oss är det ingen prioriterad fråga just nu. Vi får inte glömma att vi fortfarande har en lärartäthet som ligger i botten, säger Helene Åkerlind.
Däremot säger hon att skolfrukosten nämns i socialdemokraternas valmanifest. Även om några pengar inte finns avsatta i budgeten för nästa år så förväntar hon sig ett förslag till 2004.

MARIA BRANDER

Mer läsning

Annons