Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolor hotas av nedläggning

/
  • Arkivbild. Stängs? Färre elever och kärv ekonomi gör att Barn & ungdom ska se över hur de använder sina skolor och förskolor på bland annat Brynäs.

GÄVLE
Skolor och förskolor riskerar att stänga när Barn & ungdom ser över ekonomi och elevantal.
Politikerna diskuterar avgift på dagis tolv månader i stället för elva och även för det tredje barnet.

Annons
De överväger också höjd kilometergräns för låg- och mellanstadiets skolskjutsar.
Färre elever och kärv ekonomi gör att Barn & ungdom ska se över hur de använder sina skolor och förskolor i framförallt Bomhus, Brynäs-Steneberg och Nynäs. Förvaltningen har presenterat sitt förslag för nämnden.
- Min bedömning är att det ligger utifrån vad vi politiker tycker, säger Jens Leidermark, s, ordförande i barn- och ungdomsnämnden.
Några beslut har nämnden inte fattat än.

För få elever
På Brynäs-Steneberg och Nynäs anser Barn & ungdom att eleverna är för få för skollokalernas storlek. Mindre barnkullar och friskolor som Montessori och Engelska skolan spelar in. Om någon skola ska stänga eller barn flyttas dit från andra skolor eller om det blir något annat ska en arbetsgrupp som börjar i maj titta på. Förskolorna i området berörs inte.
Det gör däremot förskolorna i Bomhus. Elisabet Marklund, vikarierande områdeschef för Bomhus och Centrala, säger att där finns små enheter som fungerar bra, men som inte är kostnadseffektiva när man bara ser ekonomiskt på dem.
- Det kan leda till att vi flyttar ur förskolor och in i skolor. Just nu så har vi för mycket lokaler.
Kastet kommer troligen inte heller i år att starta en etta, vilket skulle innebära att en nedläggning påbörjas. Också i Bomhus börjar en arbetsgrupp i maj.

Krympt budgetram
Nästa år får Barn & ungdom, liksom andra förvaltningar, sin budgetram krympt.
För deras del handlar det om cirka 11,5 miljoner kronor som politikerna i nämnden diskuterar hur de ska spara.
- Det motsvarar nedläggning av en medelstor låg- och mellanstadieskola, säger Jens Leidermark.
Han säger att nämnden är överens om att prioritera personaltätheten i skolorna och mindre barngrupper på dagis.
Flera verksamheter ska ses över för att hitta besparingar, men inga beslut är fattade ännu. Med på listan finns höjd kilometergräns för skolskjutselever i ettan till sexan och investeringarna.

Kortare öppettid?
Man ska också titta på förskolornas öppethållande, till exempel kortare öppettid för små förskolor för att spara på personalkostnader. Kulturskolan utreds redan. Jens Leidermark säger att de diskuterat att dra ner på grundkursen i skolorna, men inte pratat om kurserna på kvällstid än.
Partierna ska också diskutera hur de ställer sig till att ta ut alla delar av maxtaxan, det vill säga avgift också för den tolfte månaden och tredje barnet, något som skulle ge runt 4,5 miljoner kronor i inkomster.
- Vi ska skynda på vissa bitar, taxan är en sådan bit, säger Jens Leidermark.

ANNA BAGGE
026-15 96 47
anna.bagge@gd.se

Mer läsning

Annons