Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolor undanröjer tvivel

/

GÄVLE
Både John Bauergymnasiet och Skeppsakademin räknar med att starta sina utbildningar till hösten.
Men på utbildnings- och arbetsmarknadskontoret undrar man om Gävles två första gymnasiefriskolor verkligen kommer igång.

Annons
- Det har varit väldigt tyst om våra friskolor, säger Hans Brandén, administrativ chef.
Kommentaren förvånar Patric Johansson, verksamhetsledare för skeppsbyggarutbildninge. Han säger att han lämnat upp material till kommunen.
- Allting är klart.
Han säger att de har mer än fyrtio sökande från Gävle och kommunerna runt omkring till de 40 platserna.

Lokaler i hamnen
Det är också klart med lokaler i Gävle hamn.
Skolan, som egentligen heter Fårösunds skeppsakademi, drivs som ett aktiebolag och Gävle är enda utbildningsort.
Från början var den tänkt att ligga på Gotland.
Patric Johansson ska sköta skolans marknadsföring, en del administration och eventuellt undervisa i religion. Det första året kommer skolan att ha fyra lärare, men rekryteringen är inte klar.
Också John Bauergymnasiet har fått klart med lokaler, 1 700 kvadratmeter på Utmarksvägen i Sörby Urfjäll, som de hyr av Brynäs byggnads.
- Fördelen är att allt finns i närheten, säger Mikael Nordlund, vd för Novum kompetens- och datautveckling som ansvarar för skolan.
Han tänker på idrottssalar, matsal och restaurang. Skanska ska renovera tvåvåningsbyggnaden inför skolstarten och bland annat installera en kylanläggning.
För närvarande har skolan 125 förstahandssökande och lika många andrahandssökande enligt Mikael Nordlund.

30 till vill gå
Drygt trettio elever till vill gå på skolan jämfört med de 91 ansökningar som kommunen räknade in. 120 platser är planerade i den första årskursen. De håller också på att rekrytera personal. Tio lärare ska anställas och Mikael Nordlund säger att många har sökt.
- Vi hade 120 ansökningar som datalärare.
Förra året startade bara fyra av tio godkända friskolor. För de flesta gymnasieskolor var för få elever orsaken, medan huvudorsaken för grundskolorna var att de inte kunde hitta lokaler.
Tommy Berger, s, ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, tror inte de nya skolorna kommer att påverka de kommunala särskilt mycket.
Den stora förändringen i år är att så många sökt till byggprogrammet. De anpassar sedan tidigare programmen år från år och i år blir alla av.
- Vi bygger en organisation efter hur sökbilden ser ut.

ANNA BAGGE

Mer läsning

Annons