Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolorna drabbas hårdast

/
  • Foto: Leif Jäderberg Redo. Kommunens chefer förbereder sig inför Kommunals strejk. På bilden syns Roger Kimland, förhandlingschef, Jan Jansson, personalchef för barn- och ungdomsförvaltningen och Anita Bjurström, personalchef för Omvårdnadsförvaltningen.

GÄVLE
Sedan midnatt strejkar fackförbundet Kommunal. Gävle är en av de kommuner som påverkas av stridsåtgärden.

Annons
Ostädade toaletter, utebliven matservering och personalbrist på förskolan är några av konsekvenserna.
- Det här är ett sätt att visa vad vi gör. Nu får allmänheten också en chans att värdera om vi har en rimlig lön för det arbete vi utför, säger Hans Forsberg, ombudsman för Kommunal.
I en veckas tid kommer 1 200 medlemmar att avstå från att utföra sina arbetsuppgifter. På förskolan, grundskolan och gymnasiet kommer strejken att märkas tydligt.
Eleverna får ingen mat serverad och lokalerna kommer inte att städas.
Flera fritidsanläggningar som sköts av kommunalanställd personal kommer också att stängas.

Äldreomsorgen påverkas
Hur långdragen konflikten blir vågar kommunalrådet Mats Ågren inte spekulera i. Han har också svårt att göra en bedömning av hur kännbara konsekvenserna av strejken blir.
- Så långt som möjligt vill vi undvika att det här slår mot tredje person. Att ha med ett eget matpaket till skolan klarar man nog i någon vecka, säger han.
Personalen inom äldreomsorgen går inte ut i strejk. Verksamheten påverkas ändå av konflikten eftersom städningen och sophanteringen inte kommer att fungera.
- Många av de äldre har exempelvis blöjor som ska tas omhand. Nu kommer de att bli liggande där vårdpersonalen i vanliga fall lägger dem. Efter en till två dagar kan det bli fullt på vissa ställen. Vi får vara vaksamma och bedöma när soporna blir en sanitär olägenhet, säger Anita Bjurström, personalchef för omvårdnadsförvaltningen.
Samtidigt som strejken startar börjar också en anställningsblockad. För omvårdnadsförvaltningen som har över 3 000 personer anställda kommer detta att bli problematiskt.
- Vi får alltså inte ta in vikarier när någon blir sjuk. Då har vi två möjligheter, att gå kort eller att uppmana personalen att jobba övertid. Vården får inte drabbas, säger Anita Bjurström.
Eftersom flera skolor blir utan vaktmästare kommer några av deras arbetsuppgifter att utföras av politiker. Tidigt på morgonen ska de förtroendevalda låsa upp skolorna och på kvällen se till att lokalerna blir låsta.
- De betraktas som arbetsgivare och därför är det inte strejkbryteri att de går in och utför vissa sysslor, säger Roger Kimland, kommunens förhandlingschef.
Facket och arbetsgivarna är däremot oense om denna rättighet endast gäller ordföranden och vice ordföranden eller alla ledamöter i de politiska nämnderna. En annan tvistefråga är hur de icke fackanslutna ska agera.
- Alla som jobbar inom avtalsområdet berörs, menar Hans Forsberg.
- Bland de oorganiserade är det upp till var och en om de vill strejka, säger Roger Kimland.

ERIK WIKSTRÖM
026-15 96 29
erik.wikstrom@gd.se

Mer läsning

Annons