Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolornas framtid ännu oviss

/
  • Foto: ANNAKARIN BJÖRNSTRÖM Barn- och ungdomsnämndens ordförande Jens Leidemark kunde före mötet berätta att ärendet om öppna förskolans framtida öde skjutits på framtiden. Föräldrarna som kommit till mötet kunde vända hem igen.

GÄVLE Nytt hopp för Stenbergsskolans högstadium, för Montessoriklasserna i Kastets skola, för Varva skola och Häcklinge skola - men nästan inget hopp för Brynässkolan.

Annons
Det blev resultatet när Barn- och ungdomsnämnden i Gävle sammanträdde på onsdagen.
De kontroversiella frågorna om vilka skolor som ska läggas ner och om nedläggningen av öppna förskolorna drog en stor publik på ett 70-tal personer till skolkontoret på Ruddammsgatan.
För ett tiotal personer som kom för att göra ett sista försök att rädda de öppna förskolorna blev mötet kort. Strax före mötet kom nämndens ordförande Jens Leidermark, s, ut och berättade att ärendet utgått, eftersom Kommunal begärt central förhandling.
För andra åhörare blev mötet desto längre. Åhörarna släpptes in i omgångar. De lärare och föräldrar som ville rädda Grååsens skola och Häcklinge skola fick vänta i över tre timmar innan de ens fick komma in i sammanträdeslokalen, där det bara finns ett tiotal åhörarplatser.
Besluten blev, när det gäller nästan alla de olika berörda skolorna att nedläggningsförslagen ska utredas vidare. Definitiva beslut ska tas senast i februari och innan dess ska politikerna hinna diskutera med alla berörda.
Men utredningarna ska göras utifrån de synpunkter som kom fram på sammanträdet.

När det gäller Brynäs var nämndens politiker eniga om att högstadiet och särskolan på Stenebergsskolan ska vara kvar.
När det gällde Brynässkolan var förvirringen större. Majoriteten tog ett inriktningsbeslut som innebär att skolan ska läggas ner. Något förslag om vart eleverna då ska ta vägen finns dock ännu inte - det ska utredas.

I Bomhus har många föräldrar och lärare skickat in synpunkter på förslaget att Kastets skola ska stängas.
Jens Leidermark, s, förespråkade det förslag som montessoriklasserna i Kastet lämnat som innebär att de ta över hela Kastet, med en montessoriförskola i paviljongen. En förälder från Kastet berättade att de vanliga klasserna gärna flyttar till Ugglan tillsammans med eleverna från Storhagsskolan.
Konsekvenserna av det förslaget ska utredas, eftersom det troligen innebär att en annan Bomhusskola måste stängas.

Förslaget om att stänga Varva skola får så stora konsekvenser för högstadiet i Milbo att det måste utredas grundligare. I Trödje satte politikerna frågetecken för det förslag som innebär att Tittmyrans förskola flyttar in i Gula villan.

I Valbo har föräldrar och lärare också varit mycket aktiva. Nu fick de en antydan om att Häcklinge skola kanske får vara kvar.
- Vi har fått så mycket synpunkter att vi nog måste utreda frågan betydligt djupare innan vi lägger ner Häcklinge skola, sa skolchefen Ingrid Björklin.
Representanterna för Grååsens skola, som var de av alla föräldrar som fick vänta allra längst, fick nöja sig med att de fick en månads respit. Nämnden beslöt utreda skolans förslag att elever med särskilda behov ska få gå i den lilla byskolan en gång till, men hoppet att skolan ska få vara kvar är inte stort.

Ingegerd Sörgard
026-15 96 27
ingegerd.sorgard@gd.se

Mer läsning

Annons