Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skräpet kostar en miljon per år

/
  • Foto: GUN WIGH Dagens sopa. Återvinningsstationen i Forsbacka är riktigt skräpig. Bo Eriksson på Gästrike Återvinnare lovar dock att göra något åt det snarast, troligen redan i dag.

GÄVLE / Dagens sopa
Skräp som slängs utanför återvinningsstationerna kostar skattebetalarna över en miljon kronor om året.

Annons
Varje vecka samlar Gästrike återvinnare in mellan tolv och 20 kubikmeter skräp som dumpats vid returcontainrarna.
-Under pingsthelgen städade en idrottsförening vid alla stationer och krattade och gjorde fint. På tisdag morgon fyllde vi en tolvkubiks container igen. Så glädjen står högt i tak, säger Bo Eriksson på Gästrike Återvinnare syrligt.
Gästrike återvinnare har fått i uppdrag av Förpackningsinsamlingen att hålla rent runt deras containrar. Och trots att man har en person som jobbar heltid med detta hinner man knappt med.
-Jag förstår inte att folk sätter soporna i bilen och kör dem till återvinningsstationen i stället för att köra till en återvinningscentral där de kan lämna dem gratis. De riskerar ju ordentliga böter nu sedan Förpackningsinsamlingen började med bevakning, säger Bo Eriksson.
Han uppskattar att två av tio besökare på stationerna slänger fel, men vill samtidigt framhålla att de flesta sköter sig mycket bra.
-De flesta stationerna besöks av 4-500 fordon per dag, och många av kommuninvånarna är mycket duktiga på det här, säger han.
Gefle Dagblad har fått samtal från boende i Forsbacka som efterlyser tömning av återvinningsstationen på Storgatan. Där ligger stora drivor av konservburkar vid containern.
Bo Eriksson lovar att det ska vara gjort snarast. Förhoppningsvis redan i dag.
-Vi brukar ha en ganska god koll på tömningsbehovet. Det måste vara någon tillfällighet att det är fullt, säger han.
MAGNUS LUNDQUIST
026-159663
magnus.lundquist@gd.se

Mer läsning

Annons