Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skratt i stället för tårar

/
  • Foto: LARS WIGERTFlyktingar. Inessa Ivanova har flytt från Ryssland med dottern Dalli. Laziza Maksudova flydde från Uzbekistan med sonen Temur. I går kom de till den nyöppnade flyktingslussen för att söka asyl.

GÄVLE
Asylslussens väntrum är nästan fullt. Människor från olika nationer sitter på träbänkarna med sina blå soppåsar med tillhörigheter och väntar. Avvisning, uppehållstillstånd eller vidare utredning är alternativen.

Annons
I går öppnade asylslussen i Gävle. När personalen öppnade klockan 8.30 stod redan en man utanför och väntade.
- Han är en som vi kallar spontansökande, berättar informatör Jakob Larsson.
- Han ringde redan förra veckan och ville veta om det var sant att han kunde söka asyl här.

Asyl i Gävle
Och från och med i går går det alldeles utmärkt att söka asyl i Gävle hos Migrationsverket.
Senare under dagen kom ytterligare 34 personer, män, kvinnor och barn, med buss från Märsta. Bland dem Inessa Ivanova från Ryssland och Laziza Maksudova från Uzbekistan med var sitt barn.
- Nu är vi i Sverige, i ett fritt land, så nu behöver vi inte gråta, säger Inessa Ivanova på engelska.
Hon kom till Sverige och Märsta för fem dagar sedan. I går morse forslades hon vidare till Gävle.
- De skickas hit eftersom det inte finns något boende i Märsta och Solna, berättar Jakob Larsson.

Tolkar
De 35 första asylsökande kommer från olika delar av öststaterna, från arabländerna, Somalia, Serbien-Montenegro, några enstaka från Burkina-Faso i Afrika och någon från Mongoliet. Asylslussen hade i går eftermiddag lyckats få fram tolkar till alla språk men nästa grupp asylsökande kanske talar ett språk som bara en tolk i hela Sverige kan. Då kan utredningen ta lite längre tid.
- Hos oss registreras de som asylsökande. Vi utreder dem så fort som möjligt. Förhoppningsvis hinner vi med alla i dag men annars fortsätter vi i morgon. De får inkvartering och mat och begär de läkarvård får de det.
Hur länge flyktingarna varit i Sverige innan de söker asyl varierar. Några kommer direkt till slussen, andra har varit här en tid. Enligt beräkningarna kommer 5 600 personer att söka asyl i Gävle varje år. Det innebär i snitt ungefär 20 personer per vecka.
Alla hoppas naturligtvis på att få stanna i Sverige men beslutet kan bli att de avvisas direkt efter en snabbutredning. En del kan få uppehållstillstånd direkt vilket i och för sig är ovanligt om det inte gäller kvotflyktingar.
Det troligaste är att de kommer ut i vad Migrationsverket kallar mottagningssystemet, alltså till ett vanligt boende där de får vänta på en fortsatt utredning.
Trots den ovissa utgången är Inessa Ivanova än så länge glad och full av skratt. Hon har i alla fall tagit sig till det fria Sverige.
MONIQA SWÄLAS
026-15 96 28
moniqa.swalas@gd.se

Mer läsning

Annons