Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skrotet har fastnat i city

/
  • Foto: ANNAKARIN BJÖRNSTRÖM Ram...lat omkull. Det är bara skrot kvar av det som en gång var en cykel. Men skrotet är prydligt fastlåst med ett rejält granitlås. Det gör att man inte får ta bort cykeln och slänga den. Den som äger cykeln måste få en chans att ta hand om den först.

GÄVLE
Gävles stolpar och cykelställ är fulla av fastlåsta skrotcyklar som ingen bryr sig om.
Men varken kommunen eller polisen har rätt att ta bort dem.

Annons
-Det här är ett satans bekymmer landet över. Cykeln är ju i någons besittning i och med att den är fastlåst. Och lagen om flyttning av fordon gäller inte cyklar, säger Curt Morén, trafikansvarig på närpolisen.
Han ringer just nu runt till andra kommuner i Sverige för att se om någon har en bra lösning på problemet.
Alrik Alfredsson på Tekniska kontoret är inne på samma spår.
-Jag tänker ta kontakt med typiska studentkommuner som Uppsala och Lund. Där inbillar jag mig att de tvingats till lösningar på det här problemet, säger han.
För om det står ett hundratal skrotcyklar fastlåsta i Gävle centrum.
Hur många står då inte i Uppsala centrum?
-Det är nog en 500 cyklar om året. Så det är en hel del, säger Vidar Hult, ingenjör vid Gatu och Trafikkontoret i Uppsala.

Hittegods?
Där han man bestämt sig för att skrotcyklar är hittegods. Cyklarna märks med en röd lapp som säger att är den inte borta om tre veckor kommer kommunen att hämta den.
Sen klipps låset upp och cykeln hamnar på hittegodsavdelningen i tre månader. De någorlunda fina cyklar som inte hämtas ut repareras av beredskapsarbetare och säljs. Resten, det som är rent skrot, slängs.
-Märkningen och insamlingen kostar ungefär 20 000 kronor om året. Och jag tror att man sålde för 100 000 kronor senast jag kollade. Av det får kommunen 20 procent så det är precis så det går runt, säger Vidar Hult.
Men även om verksamheten inte är lönsam är den viktig.
- Den frigör ju cykelställ, säger han.

Vem gör jobbet?
Lennart Månsson, rättschef vid Gävlepolisen, är intresserad av Uppsalas modell.
Däremot tvekar han på vem som ska göra jobbet.
-När man börjar knäppa lås och sånt. Det vete katten om man kan överlåta det åt kommunen, säger han och ber att få återkomma när frågan utretts vidare.
Under tiden står skrotcyklarna och rostar i Gävles cykelställ.

Magnus Lundquist
026-15 96 63
magnus.lundquist@gd.se

Mer läsning

Annons