Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skulder var orsakentill bedrägerierna

Det var skulder till kriminella som gjorde att bilhandlaren blåste sina kunder.
I polisförhör erkänner att det aldrig har funnits några båtar.
– Men nu vill jag arbeta ärligt. Det är så som mina föräldrar har uppfostrat mig, säger han.

Annons

Den 48-årige mannen som ruinerat fler personers ekonomi runtom i Sverige gick själv i personlig konkurs i maj år 2005. Av den anledningen kunde han själv inte köpa bilfirman i Gävle. Istället gick tre andra personer in och köpte firman som sedan kom att användas när mer än 20 personer lurades till att ta lån för hundratusentals kronor för båtar som aldrig fanns.

En kort tid efter att firman övertagits av 48-åringen säger han själv till polisen att det ”rasade ut pengar”. Därför började firman låna pengar till ”ockerräntor”. Det var då som 48-åringen som är skriven i Stockholm började lura företagets kunder att ta lån för att finansiera lyxbåtar.

Tanken var att pengarna skulle flyta in i bilfirman och att de skulle betala kundernas räntor och amorteringar. Enligt 48-åringen skulle alla också få en slant för att de stod på kontrakten. Men pengarna räckte inte till och tillslut gjorde vissa kunder en polisanmälan.

– Men om det hade rullat på så hade alla varit glada och nöjda, säger 48-åringen till polisen.

Han har erkänt grovt bedrägeri, att alla båt och skrovnummer varit påhittade och säger att det bara var han som visste vad som pågick. Personalen på bilfirman i Gävle visste inte att de deltog i en mångmiljonbluff. Orsaken till bedrägeriet började med en misslyckad satsning på ett disko år 2004.

Sedan gjorde han en storförlust när han skiljde sig från sin fru då han tvingades att sälja sin lyxvilla som var värderad till 13 miljoner kronor till underpriset nio miljoner kronor. 48-åringen säger att han då hamnade i en lånekarusell och lånade 300 000 kronor från kriminella personer.

– Skulden växte snabbt till 1,2 miljoner kronor. Det blev så illa att jag och min familj fick fly och bosätta oss hos vänner, berättar han för polisen.

Nu vill 48-åringen starta ett nytt ärligt liv och satsa på sin familj.

– Det är så som mina föräldrar har uppfostrat mig, säger han.

Mer läsning

Annons