Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skyldig till våldtäkt 1988?

Anders Eklund, som avtjänar ett livstidsstraff för morden på Engla Höglund och Pernilla Hellgren, misstänks för ytterligare ett övergrepp: En våldtäkt på en tolvårig flicka 1988. Brottet preskriberas om en månad.

Annons

Anders Eklund är nu skäligen misstänkt för grov våldtäkt.

I början av veckan var polisen på Norrtäljeanstalten där Eklund avtjänar sitt straff och delgav honom misstanke om brottet. Då togs även ett blodprov som ska analyseras på Statens kriminaltekniska laboratorium.

– Det gick inte att använda det DNA-prov som togs på honom tidigare. Därför togs det ett nytt, Jag räknar med att få svar inom ett par veckor. Brottet är så allvarligt att det måste utredas även om det skedde för länge sedan. Offret är underrättat, säger kammaråklagare Anne Sjöblom till TT.

Hon vill inte kommentera grunden till misstankarna. Utredningen av den misstänkta våldtäkten påbörjades för länge sedan och har varit mycket omfattande.

– Vad som gör att den tas upp just nu och vad som lett fram till att misstankarna har riktats mot honom kan jag inte gå in på, säger Anne Sjöblom till tidningen Expressen.

Hon fick ärendet föredraget för sig i förra veckan och kom då fram till att det fanns skäl att undersöka om Eklund var skyldig till brottet. Hon beslutade att ett blodprov skulle tas på honom för att jämföras med spår från brottsplatsen. De DNA-prov som tagits på Eklund tidigare kunde inte användas.

Särskilda preskriptionsregler gäller för brott mot barn. I det här fallet är preskriptionstiden 15 år från det år offret var 18 år och löper alltså ut nästa månad.

Eklunds advokat Leif Silbersky har ännu inte diskuterat den nya brottsmisstanken med sin klient.

– Men i samband med förhören om mordet på Engla fick han frågan om han tidigare gjort sig skyldig till något liknande brott och det förnekade han, säger Silbersky till TT.

Att Anders Eklund redan avtjänar ett livstidsstraff behöver inte betyda att det nu misstänkta våldtäkten inte kan prövas i en rättegång.

– Det kan ibland finnas skäl att pröva saken ändå. Vi får se vad som händer, säger Silbersky.

Det finns två skäl att pröva en brottsmisstanke trots att den misstänkte redan fått lagens strängaste straff: allmänintresset och det enskilda intresset, där offret kan beviljas skadestånd.

1988 rapporterade medierna om våldtäkten, enligt tidningen Aftonbladet. TT skrev då att den tolvåriga flickan klev av skolbussen på en liten ort nordväst om Uppsala den 21 april och låste upp sin cykel för att åka hem när hon blev överfallen av en man.

Flickan beskrev förövaren som en man i 40–50-årsåldern. Han hade en blå toppluva med hål för ögonen neddragen över ansiktet. Flickan våldtogs under knivhot. Vid en läkarundersökning konstaterades att flickan fått skador i underlivet. Enligt Aftonbladet bekräftar kammaråklagare Anne Sjöblom att det är det brottet som Anders Eklund nu misstänks för.

Mer läsning

Annons