Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slagen blir utan ersättning

GÄVLE En 23-årig Gävlebo som misshandlats nekas skadestånd.
Brottsoffermyndigheten anser att mannen genom sitt uppträdande utsatt sig för risken att bli misshandlad.

Annons
Misshandeln ägde rum på en krog i Sandviken den 28 mars 2002 då den 23-årige mannen stötte ihop med en bekant som han ansåg var skyldig honom pengar.
De började diskutera skulden. Fast i stället för att komma fram till något urartade diskussionen i ett bråk och det hela slutade med att 23-åringen fick ett knytnävsslag över ena ögat.
I rättegångsförhandlingarna dömdes mannen för misshandel av Gävle tingsrätt. Tingsrätten dömde honom också till att betala 3 000 kronor i skadestånd till 23-åringen för sveda och värk enligt skadeståndslagen.

Eftersom Kronofogdemyndigheten konstaterade att mannen inte klarade att betala gick 23-åringens skadeståndsanspråk vidare till Brottsoffermyndigheten, BrOM.
Men de beslutar inte utifrån skadeståndslagen utan utifrån brottsskadelagen, en lag som ställer mycket högre krav på brottsoffrets agerande.
BrOM ansåg att 23-åringen uppträtt på ett sådant sätt att han i samband med misshandeln utsatt sig för en ökad risk att skadas.
Därför har BrOM nu beslutat att 23-åringens skadestånd för sveda och värka ska jämkas till noll kronor.

23-åringen har fortfarande chans att få ett skadestånd från mannen som misshandlat honom men då måste han själv hålla koll på om den bekante mannens ekonomi förbättras.
Gör den det kan 23-åringen fortfarande kräva de 3 000 kronor i skadestånd som han har rätt till enligt skadeståndslagen. 23-åringen måste därmed inkassera två skulder från den bekante mannen istället för en.

Daniel Siksjö

Mer läsning

Annons