Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slingrande passagerare stoppade tåget

/
  • Foto: LASSE WIGERTSå här ser den ut. Jan Jäderqvist fångade ormen senare på kvällen.

GÄVLEDet är en orm lös på tåget!

Annons
Beskedet innebar att passagerarna på Tåg i Bergslagens 16.21-tur mot Borlänge måste evakueras.
- Vi ska ta taxi. Det är en orm på tåget, berättade Ann-Britt Netzell, en av passagerarna Gefle Dagblad talade med innan två fullastade taxibussar med femtontalet resenärer rullade iväg mot Borlänge.
Enligt vittnen var ormen rosa och det gick inte att utesluta att den var giftig. Flera var skakade av det oväntade att en orm av okänt slag var lös mitt ibland dem.
- Några var nyfikna. Andra tyckte att det var obehagligt eftersom vi inte kunde säga om den var farlig eller inte, säger Kurt Björnström, lokförare.
Ing-Marie och Johnny Persson, anställda vid Furuvik, kallades till platsen av polis. Men då hade ormen tagit skydd inne i en varm väggkonsol och vägrade att komma fram. I försöken att fånga den släcktes alla ljus och vid två tillfällen var det inte långt borta att man lyckats få grepp om ormen.
Experterna från Furuvik kunde snart identifiera ormen som visade sig vara en harmlös California Kingsnake.
- Man kan bli biten, men det är helt ofarligt, säger Ing-Marie Persson.
Ägaren stod inte att finna. Men en okänd man befann sig på Regina-tåget när det lämnade Borlänge. Samme man tros ha ha förvarat ormen i en resväska, från vilken den rymt.
Enligt uppgifter från de som var på platsen hade mannen också varit inne i Pressbyrån på centralstationen i Gävle och frågat efter en kartong. Därefter har han uppenbarligen lämnat platsen.
Kanske var det bäst för honom med tanke på de avsevärda kostnaderna det innebar för Tåg i Bergslagen att ta ett tåg ut trafik och betala taxifärden för de resande som fick evakuera tåget.
Trots en dryg timmes försök av gick det inte locka ut ormen tillräckligt för att ta den. Tåget kördes till lokstallarna där man monterade bort hela väggkonsolen.
Jan Jäderqvist lyckades senare med att få tag i ormen och lyfte över den, med ett grepp i nacken, ner i en plastsäck i väntan på Ing-Marie och Johnny Persson.
- Jag har aldrig varit med om något liknande tidigare. Jag litade på att den inte var giftig, berättar han.
Polismyndigheten och Furuvik har ett samarbetsavtal som innebär att Ing-Marie och Johnny Persson ständigt har jour för liknande utryckningar som nu blev nödvändig.
- Man ska inte transportera en orm på det sättet. Man skulle vilja prata med vederbörande, säger Ing-Marie Persson.
Men ormägaren var spårlöst försvunnen.
Under natten fick ormen bo hemma hos paret Persson och i dag får den plats i Furuvik.

Mer läsning

Annons