Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slipper böta för platsbrist

Sandvikens kommun slipper böter för ett fall där en åldring fick vänta lång tid på plats i ett äldreboende. Det slår nu kammarrätten fast efter att ha omprövat en länsrättsdom.

Annons

Fallet gällde en äldre man som haft flera hjärninfarkter och som var i behov av intensiv rehabilitering. Hans fru som vårdat honom dygnet runt sedan två år tillbaka behövde också avlastning.

Sommaren 2006 beviljades mannen tre veckor på korttidsboende. Men på grund av platsbrist dröjde det drygt fyra månader innan han fick komma dit. Då fick han dessutom bara vara där i två veckor i stället för tre. I slutet av året fick han komma tillbaka.

Länsrätten ansåg att den långa väntetiden var orimlig och dömde kommunen till 150 000 kronor i böter.

Men kommunen överklagade och får nu alltså rätt i kammarrätten.

Kammarrätten delar inte länsrättens bedömning att väntetiden var orimlig.

De två veckorna mannen fick vara på korttidsboende borde i alla fall delvis ha tillgodosett behoven, skriver domstolen. Mannen var även beviljad viss hjälp i hemmet under väntetiden.

I ett annat fall håller kammarrätten däremot med länsrätten om att kommunen ska betala 100 000 kronor i straffavgift. Det gällde en man som fick vänta i närmare sju månader på plats i ett äldreboende i Sandviken.

Kommunen har överklagat fler liknande länsrättsdomar som kammarrätten väntas överpröva.

Mer läsning

Annons