Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slipper häktning - kan inte säga nej

GÄVLE Under pågående förhandling insåg Mikael Hammarstrand, vice chefsåklagare, att det inte fanns skäl att 23-åringen skulle häktas.

Annons
Denne var och är även fortsättningsvis misstänkt för att ha tagit ut 3 000 kronor från en annan persons konto vid Nordeas kontor på Drottninggatan.
- Men han var säkert utnyttjad. Han kan inte säga nej, motiverar Mikael Hammarstrand sitt mycket ovanliga beslut att försätta 23-åringen på fri fot.
Mannen greps i måndags i samband med ett förhör. Då hade Gävlepolisen redan identifierat honom med hjälp av bilder från bankens övervakningskamera. Tillsammans med sin farbror besökte 23-åringen bankkontoret den 9 september i år. Man hade förberett sig genom att beställa ett personbevis i kontohavarens namn. Farbrodern intygade att 23-åringen var kontohavaren. Man lyckades ta ut 3000 kronor och lämnade samtidigt in en beställning på id-kort i kontohavarens namn.
Den drabbade, en man från Stockholm, blev av med sin plånbok i februari.

Både 23-åringen som är hemmahörande i Gnesta i Södermanland, och hans farbror som bor i Gävle, har erkänt sin inblandning. Det var farbrodern som ska ha hämtat 23-åringen utanför grindarna till fängelset i Gävle för att sedan köra raka spåret till bankkontoret - samma dag som frigivningen. Men 23-åringen hävdade, och har sannolikt rätt i det, att en medfånge på anstalten var den egentliga hjärnan bakom brottet.
Efteråt kom uppgifter som eventuellt kunde ha påverkat Mikael Hammarstrand om han känt till dem innan häktningsförhandlingen.
Det är dels en obekräftad uppgift, som chefen för bankkontoret i Gävle avböjde att kommentera, som sa att större belopp än 3 000 kronor försvunnit från det aktuella kontot. Dels fanns uppgifter att polisen i ett annat län intresserade sig för 23-åringen. Det handlar i det sistnämnda fallet om brott av ganska ringa omfattning.
- Han var säkert utnyttjad då också, anser Mikael Hammarstrand.
23-åringen hade sju månader kvar att avtjäna på sitt straff när han frigavs i september. Men åklagaren är osäker på om fängelse verkligen är rätt påföljd för 23-åringen. Det är inte säkert att Hamarstrand yrkar på fängelse för de nuvarande misstankarna.

Mats Hedström
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons