Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slog assistent med häftapparat

Gävles skolor bryter mot arbetsmiljölagen när de inte anmäler allvarliga incidenter till Arbetsmiljöverket.
– I värsta fall kan vi anmäla skolorna till en åklagare för arbetsmiljöbrott, men det verkar inte vara känt bland rektorerna, säger Britt-Marie Kjölsrud, inspektör.

Annons

I början av december blev en assistent på Ulvsäterskolan misshandlad av ett barn som går på skolan. Pojken slog en häftapparat i huvudet på kvinnan, bet henne i ena armen, utdelade slag mot ansiktet och sparkar i magen. Dessutom ska han ha kastat en stol mot assistenten.

Just den händelsen, som är den allvarligaste som hänt på skolan på mycket länge, anmäldes till Arbetsmiljöverket av skolan.

– Det ska vi göra, konstaterar rektor Inger Gardfjell.

Assistenten fick uppsöka tandläkare för att undersöka en tand och skolan har satt in flera insatser för att hjälpa pojken, som är i behov av särskilt stöd. Enligt Inger Gardfjell är Ulvsäterskolan normalt sett en lugn plats både för personal och elever. Konflikten mellan eleven och assistenten ser hon som ett engångsfall.

För Ulvsäterskolan var det självklart att anmäla händelsen till Arbetsmiljöverket, men Britt-Marie Kjölsrud tror att många skolor slarvar med att rapportera alla allvarliga olyckor och tillbud.

Hon har till exempel läst i tidningen om situationen på Stigslundsskolan där till och med polis har kopplats.

– Vi hade inte fått en enda anmälan därifrån. Jag tror att jag ska mejla rektorn och fråga om de inte har några händelser som de borde anmäla, säger Britt-Marie Kjölsrud.

Även mobbingfall med inslag av hot och våld ska anmälas till Arbetsmiljöverket, men gränslandet är stort och Britt-Marie Kjölsrud förstår om skolorna har svårt att veta vad som kräver en anmälan och inte.

– Är man tveksam är man alltid välkommen att anmäla. Det är enkelt, det finns en blankett på vår hemsida som man fyller i.

De arbetsgivare som bryter mot arbetsmiljölagen riskerar böter.

Mer läsning

Annons