Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slussen snart klar för de första asylsökande

/
  • Foto: LASSE HALVARSSON Ljust. Men ingen kan ta miste på att slussen är en svensk myndighet och inte ett vandrarhem.

GÄVLE
På torsdagen bjöds pressen in till ett seminarium på flyktingslussen, eller transitenheten med Migrationsverkets terminologi.

Annons
Sedan var det rundvandring i de tidigare Samhall- lokalerna vid korsningen av Kaserngatan och Södra Kungsgatan - jobbare i blåställ monterade sängar medan en låssmed var på ingående.
Kaffe och en oväntat god smörgås serverades medan informatören Jacob Larsson gick igenom vad en asylsökande är och vilka skälen är att få stanna.
I ett fortfarande tomt rum med vita väggar kommer asylsökande att fotograferas och få lämna sina fingeravtryck. Har personen ifråga varit i annat EU-land innan ankomsten till Sverige? Har personen fått avslag i annat EU-land? Transport väntar till det aktuella EU-landet eller hemlandet.

5 600 asylsökande per år
Flyktingslussen i Gävle väntas hantera 5 600 asylsökande per år. Här finns 200 sängplatser och drygt hundra personer beräknas bo här varje vecka medan det görs en första bedömning av deras asylskäl.
En grupp utreds vidare - en annan grupp bedöms "uppenbart sakna asylskäl" och ska avvisas. Av dem reser de flesta men inte alla frivilligt ur landet.
På flyktingslussen finns tvättstuga, matsal och sovrum.
- Det är vandrarhemsstandard, säger Torbjörn Modén, chef för asylprövningen.
Vistelsen på själva slussen ska inte överstiga en vecka. Därefter vandrar man vidare i systemet, till eget boende eller boende på förläggning. Om man inte vandrar ut ur systemet när man avvisas.
En vecka är så kort tid att det inte borde bli några störningar eller större förändringar i stadsbilden, tror Torbjörn Modén och Jacob Larsson.
Det är knappt fyra veckor till de första asylsökande kommer till Gävle. Då ska sängarna vara färdigmonterade.

MATS HEDSTRÖM

Fotnot. På kvällen den 29 april bjuder Migrationsverket in allmänheten till informationsmöte på konserthuset.

Mer läsning

Annons