Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slut på Anders Roxes seglatser

/
  • - Att ständigt uppvaktas från media� Då tröttnar man, säger Anders Roxe. ARKIVBILD: ANNAKARIN B JÖRNSTRÖM

GÄVLE Anders Roxes senaste "värstingseglatser" i Grekland är nu definitivt över.
Länsstyrelsen beslutade i veckan att dra in tillståndet.

Annons
Anders Roxes verksamhet har i själva verket legat på is sedan i somras.
Då fick Länsstyrelsen Gävleborg nys om att allt inte stod rätt till med hvb-verksamheten. Länsstyrelsen tog kontakt med Anders Roxe och krävde svar på en rad frågor. Även Borgholms kommun, som placerat en 17-årig pojke på hvb-båten, ringdes upp.
Det visade sig att Anders Roxe och hans medarbetare brutit mot en rad av punkterna i tillståndet. Under pojkens sex månader långa vistelse i Grekland spenderade han som exempel bara ett fåtal dagar på båten.
Länsstyrelsen bedömde det hela som allvarliga missförhållanden i verksamheten. Ett föreläggande utfärdades där länsstyrelsen krävde att företaget ARA Shipping HB bland annat skulle komma in med skriftligt bevis på att föreståndare och övrig personal anställts enligt avtalet som fanns och en kopia på ett avtal som styrkte att den aktuella båten var tillgänglig för verksamheten.
Innan dess fick inga nya ungdomar skrivas in.
- Sedan har vi övervägt hur vi ska handlägga det här. Eftersom han nu själv meddelar att han inte ska bedriva någon verksamhet så är ju allt löst, säger Lars Thunegård på länsstyrelsen.

Anders Roxe själv säger att det inte är svårigheter med att följa tillståndet som gör att han slopar Greklandsprojektet. Han har helt enkelt ledsnat.
- Att ständigt uppvaktas från media& Då tröttnar man, säger Anders Roxe.
Redan på 1990-talet fick hans värstingseglatser stor uppmärksamhet i tidningar, radio och tv och kritikerna ansåg att resorna var rena lyxen för ungdomarna. Att även denna gång bli föremål för granskning uppskattar han inte. Han hävdar bland annat att han blivit felciterad.
Arbetet med att hjälpa ungdomar på glid tänker Anders Roxe dock inte ge upp den här gången heller.
- Vi tänker fortsätta som tidigare men som konsulter. Inte med egna båtar, men jag kan hjälpa till och vara mentor för andra som sysslar med sådant här, säger Anders Roxe.

Anna Höglund
026-15 96 31
anna.hoglund@gd.se

Mer läsning

Annons