Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slut på diskussionen?

Ett nytt namn, en ny forskningsgrupp och i framtiden också ett nytt program.
– Med det nya namnet Liberal Arts vill vi göra en markering, säger Michael Gustavsson, professor i litteraturvetenskap på Högskolan i Gävle.

Annons

Institutionen för humaniora och samhällsvetenskap har stått i centrum för debatten i höst. Fördelningen av forskningspengar och yttrandefriheten på högskolan har diskuterats bland annat i debattartiklar i Gefle Dagblad.

– Den debatten har varit bland det bästa som hänt på HiG på länge, säger Michael Gustafsson. På vår avdelning, där litteraturvetenskap, historia, filmvetenskap, media och kommunikationsvetenskap samt statskunskap ingår, är vi fostrade och utbildade i kritiskt tänkande. Det vi försvarat i debatten är faktiskt själva vetenskapens idé, säger han.

När avdelningen får namnet Liberal Arts, en beteckning som annars mest används av universitet i USA, markerar det en förändring av avdelningens inriktning, säger Michael Gustavsson:

– Framförallt är det ett sätt att göra avdelningen synlig. Men vi har också bildat en ny forskningsgrupp för utbildnings- och vetenskapsstudier, och vi planerar att utveckla ett nytt program om tänkandets historia där man läser över disciplingränserna, säger han.

Namnet ”Avdelningen för Liberal Arts” är fortfarande på beredning i högskolestyrelsen, men en egen hemsida och en intern bulletin med det nya namnet är på gång.

– Jag vet inte varför namnet fortfarande bereds, men jag kan inte tänka mig att det är kontroversiellt, säger Michael Gustavsson.

Mer läsning

Annons