Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sluta sälja tobak till barn!

Vi som arbetar på fritidsgårdarna i Gävle kommun har under de senaste åren märkt att rökningen bland ungdomar under 18 år INTE har minskat sedan tobakslagen infördes 1997. Vilket man kanske kunde ha trott.

Annons
Ungdomar får i dag tag på cigaretter på ett eller annat sätt - hur? Ja, det kan vi bara spekulera i, men troligtvis är det en mix av att dels äldre tonåringar köper ut och dels att föräldrarna köper åt dem. Dessutom bidrar Gävles alla handlare med omnejd till det hela genom att inte be om legitimation när en ungdom kommer och vill handla cigaretter eller snus.

Vi vill därför under denna vecka, som är den tobaksfria veckan, uppmana alla vuxna och självklart föräldrar att inte langa till dem som är under 18 år!
Vi kräver därför att affärer, kiosker, restauranger och bensinmackar i Gävle med dess förorter är extra uppmärksamma på detta under den här veckan och alla andra veckor!
Tobakslagen säger nämligen följande: "Tobaksvaror får inte säljas eller på annat sätt lämnas ut i näringsverksamhet till den som inte har fyllt 18 år. Den som lämnar ut tobaksvaror skall förvissa sig om att mottagaren har uppnått nämnda ålder." Lag (1996:941) Lagen säger också att " den som uppsåtligen eller av oaktsamhet bryter mot 12 § döms för olovlig tobaksförsäljning till böter eller fängelse i högst sex månader". Lag (2002:586)

Detta är en lag som måste tas på allvar, ungdomar under 18 år ska inte få köpa cigaretter.
Vem är du som tar detta ansvar i egna händer och köper eller säljer till minderåriga?

Vi tänker inte blunda för det som sker:

Fritidsgårdarna
i Gävle säger STOPP!

Mer läsning

Annons