Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Småföretagarna i vild protest

/
  • Foto: NICK BLACKMONOmöjligt vara företagare. Margareta Larsson, ägare till Maggans salonger  I Gävle, har cirka femton anställda varav två går sjukskrivna. � Det kommer att bli omöjligt, det är tufft redan nu. Det blir väl så att när vi anställer nya så kollar vi dem för skador innan.

Gävle
Företagarna i Gävle går samman i en skarp protest mot regeringen.

Annons
I en utredning föreslås att företag under obegränsad tid ska betala sjuklöneersättning till anställda som går sjukskrivna. Just nu gäller det bara de inledande fjorton dagarna.
- Det kommer att innebära jättestora kostnader för småföretagen, säger Mikael Kedbäck, ordförande Företagarna Gävle.
På deras sida har de Kommun- och Landstingsförbunden. Dessutom får de stöd från fackligt håll.

"Småföretagare behövs"
- Många kommer att göra konkurs. Vi behöver småföretagare, det behövs att de blomstrar upp i länet, säger Kauko Nisukangas ordförande för LO-facken i Gävle.
Regeringen vill med detta förslag öka arbetsgivarnas kostnadsansvar. Om företagen har ansvar för sina sjukskrivna kommer de att också göra mer för att förbättra arbetsmiljön. Så resonerar regeringen i den utredning som presenterades i början av året.

Sker på fritiden
- De flesta skadorna sker på fritiden, i hobbyverksamhet och inte på arbetet. Hur ska vi kunna stå för de kostnaderna? frågar sig Torsten Gustafsson som har ett företag med fem anställda.

En tröskeleffekt
Som stöd till småföretagen finns ett högkostnadsskydd inbakat i regeringens förslag. Det vänder sig till företag med max 30 anställda.
- Ett högkostnadsskydd innebär en tröskeleffekt. De som har 29 anställda kommer att dra sig för att anställa en till, säger Thomas Wanke, Företagarna Gävle.
En annan risk de ser med förslaget är att arbetsgivare börjar kontrollera de arbetssökandes sjukdomshistoria.
Någon med många sjukdagar per år skulle således inte kunna få jobb. Regeringen har med ett åtgärdspaket tagit fram olika förslag för att förbättra arbetslivets ohälsoproblem.
- Vi ser problemet, det är ett växande problem och något måste vi göra, säger Mikael Kedbäck, Företagarna.

Eget förslag
Företagarnas Riksorganisation har därför tagit fram ett eget förslag. Där föreslår de att en arbetsgivare ska ansvara för så många sjuklönedagar per anställd som det finns anställda i företaget.
Ett företag med fem anställda skulle ansvara för fem sjuklönedagar för varje anställd under ett år.
- Vi kommer att fortsätta driva vårt förslag. Vi får kompromissa och försöka hitta en lösning, säger Mikael Kedbäck.
Företagarna i Gävle har skickat ut en protestskrivelse till sina 2400 medlemmar. Cirka 220 namnunderskrifter droppade in redan under första dagen.NILS PAULSSON
026 -159631

Mer läsning

Annons