Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smart kort har koll på patienten

/
  • Foto: LEIF JÄDERBERG Nytt patientkort. Den gamla patientbrickan kan komma att ersättas av ett �smartcard� där information om bland annat patientens mediciner och sjukdomshistoria finns inlagd.

GÄVLEDagens enkla patientbricka kan komma att ersättas av ett avancerat "smartcard". I kortet ska uppgifter om bland annat patientens medicinering, allergier och tidigare vårdkontakter kunna lagras.

Annons
- Med ett sådant kort på fickan skulle patienten känna sig tryggare, säger Jonas Wilde, projektledare vid företaget Rivermen.
Landstinget i Gävleborg stöder via sitt utvecklingsprogram Prefix ett projekt som syftar till att ta fram ett helt nytt patientkort. Rivermen, ett konsult- och utvecklingsbolag i Gävle, har fått 200 000 kronor för att utveckla det nya kortet.

Mer information
Bakgrunden är att det inom vården uttryckts behov av ett patientkort med mer information än dagens. Det gäller särskilt i akuta lägen där det är bråttom och där patienten kanske inte är i skick att själv kunna ge de upplysningar som efterfrågas.
För att kunna ställa diagnos och ge en korrekt och säker behandling kan det till exempel vara nödvändigt att känna till vilka mediciner patienten tar och i vilka doser. Det kan också vara viktigt att veta om patienten är överkänslig mot något.
Ofta får personalen i dessa fall jaga rätt på patientens olika journaler för att hitta uppgifterna. Men det kan ta tid.
Om patienten hade ett kort i plånboken där uppgifterna fanns lagrade skulle det underlätta för personalen, öka säkerheten och spara tid, tror Jonas Wilde. Vårdpersonalen skulle snabbt få den bakgrundsinformation den behöver för att kunna sätta in rätt behandling.

Medicinsk dagbok

- Det patientkort vi tänkt oss skulle inte vara en komplett patientjournal utan mera en medicinsk dagbok med de viktigaste uppgifterna, säger han.
Enligt den prototyp som tagits fram ska kortet bland annat innehålla information om patientens senaste besök i vården, eventuella allergier och vaccinationer, uppgifter om patienten lider av någon kronisk sjukdom och en lista över de mediciner patienten tar.
På kortet ska man också kunna markera om man är beredd att donera sina organ efter sin död.
Tanken är att det på varje vårdenhet ska finnas utrustning som gör det möjligt att enkelt läsa av patientens kort. Vilka uppgifter som ska finnas på kortet ska patienten själv få bestämma.
I vår kommer ett pilottest av det nya patientkortet att göras. Det blir i liten skala med ett hundratal patienter. Därefter är det landstingets sak att avgöra om kortet ska införas på bred front i länet.

Säkerheten svårlöst
Förutom att en sådan investering kostar pengar finns också andra frågetecken kring projektet. Det gäller till exempel om det är rätt att överlåta en så stor del av ansvaret för den medicinska informationen på den enskilde patienten.
Säkerheten är en annan svårlöst fråga. Det går att göra kortet "idiotsäkert" med hårda krav på identifikation. Men det fungerar inte om patienten är medvetslös eller kanske gammal och dement.
- Det får bli en avvägning mellan säkerhetskrav och informationsbehov, menar Jonas Wilde.

BJÖRN HANÉRUS

Mer läsning

Annons