Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smuggelsprit allt vanligare

Fler ungdomar i Gävleborgs län dricker smuggelsprit jämfört med för tio år sedan.
– Det är bara att gå ut en söndagsmorgon i city och kolla vad det är för burkar som ligger utspridda, säger Johnny Gustavsson, drogsamordnare i Gävle kommun.

Annons

Johnny Gustavsson säger att det i Gävleborgs län tidigare langats mycket hembränt. I dag har det minskat kraftigt och ungdomar köper i stället importerad alkohol.

– Jag tror att det har att göra med tillgängligheten. Det är enklare att få tag på smuggelsprit än på hembränt, säger Johnny Gustavsson.

För tio år sedan hade ungefär en tiondel av pojkarna i nionde klass i Gävleborgs län druckit smuggelsprit, år 2008 var det en tredjedel, enligt statistik från CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.

– Och självklart måste de få tag på den genom någon, säger Johnny Gustavsson.

Anmälda brott för olovlig dryckeshantering, langning, har i länet legat på cirka 50 anmälda brott per år den senaste tioårsperioden.

Trenden för anmälda langningsbrott i Gävleborgs län har inte ökat som i riket, men enligt CAN-undersökningen uppger fler ungdomar att de har provat smuggelsprit.

– Det är en otrolig ökning av importerad alkohol som ungdomar dricker, säger Johnny Gustavsson.

Och CAN-undersökningen redovisar bara sprit. Öl utgör även en stor del.

Han tror att det bland annat beror på att många är arbetslösa och har dålig ekonomi.

– Vissa åker iväg tre, fyra personer och kan då lagligt föra in stora mängder alkohol. Den enda kriminella handlingen blir när man väl säljer till minderåriga. Vid hembränning är ju även tillverkningen olaglig.

Han berättar att kontaktuppgifter till en langare sprids snabbt mellan ungdomarna.

– För något år sedan var det en person som langade väldigt mycket och då märkte man sedan att nästan var och varannan unge hade langarens telefonnummer, säger Johnny Gustavsson.

Johnny Gustavsson säger även att det i den senaste rikstäckande CAN-undersökningen var rekordmånga 16-åringar som aldrig druckit alkohol över huvud taget.

Mer läsning

Annons