Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smugglade in mobil i cellen

51-åringen var frihetsberövad för grovt dopningsbrott.
Trots det kunde han ringa sin sambo från cellen och instruera henne att radera känsliga filer på deras dator.
– Mycket olyckligt, säger åklagaren Peter Olofsson.

Annons

Den 17 augusti knackade Gävlepolisen på dörren till det radhus där 51-åringen bor tillsammans med sin sambo. I huset hittade de en mycket stor mängd anabola steroider och mannen togs med till polishuset där han placerades i en cell.

51-åringen satt inte sysslolös i väntan på att han skulle förhöras. I stället fiskade han upp sin mobil som han smugglat med sig i sin strumpa. Det första samtalet gick till 51-åringens sambo. Efter att ha förvissat sig om att polisen inte rotat runt i hallen förklarade han att de bara hittat en bråkdel. Resten fanns instoppat i en hålighet bakom bokhyllan i hallen.

51-åringen instruerade sedan sin sambo att gå in i datorrummet. Hon fick tillgång till hans lösenord och blev tillsagd att radera alla känsliga filer som fanns lagrade i datorn. Det i kombination med att mannen använt sig av avancerade krypteringsprogram har gjort att IT-polisen har hittat mycket lite information på 51-åringens hårddisk.

– Det enda som vi har kunnat återskapa var mejlen från mannens Outlook-konto, säger åklagaren Peter Olofsson.

Sammanlagt ringde 51-åringen fyra till fem samtal till sambon under de timmar som han satt i cellen. Åklagaren tycker att det är olyckligt att mannen lyckades smuggla in sin mobiltelefon.

– Det hade varit mycket intressant att läsa det som fanns på hans dator. Men vi står inte och faller med den information som försvunnit. Vi har mycket stark bevisning mot honom, säger Peter Olofsson.

51-åringen ringde ytterligare ett antal samtal. Polisen har försökt spåra de uppringda numren utan resultat. En teori är att mannen kontaktade ”branschkollegor” och köpare för att informera dem om att han gripits.

– Vi vet inte vem han ringde till eftersom mottagarna hade kontantkort, säger Peter Olofsson.

51-åringen skulle ha skyddsvisiterats av de poliser som hämtade honom på hemadressen. Innan han placerades i cellen skulle han dessutom ha avvisiterats. GD har inte lyckats få en kommentar från den polischef som ansvarade för insatsen.

En utredare som GD talat med säger att det inte råder någon tvekan om att ett allvarligt fel har begåtts.

– Man ska vara väldigt vaksam när det gäller mobiler. En sådan här miss kan orsaka allvarliga skador på en utredning, säger polisen.

De dopningsampuller som inte hittades vid den första husrannsakan påträffades vid en grundligare genomgång av parets bostad en dryg månad efter det första tillslaget.

Mer läsning

Annons