Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Smugglarna har flyttat norrut"

GÄVLE
- Den organiserade brottsligheten är inte så jävla dum att den springer i armarna på tullen. Därför flyttar smugglarna sin verksamhet norrut där tullbemanningen är glesare, säger Per-Ivan Mäki, gränsregionschef för övre och nedre Norrlandsregionerna.

Annons
Enligt Tullverkets riskanalys är det de södra delarna av Sverige som löper störst risk att råka ut för smugglare. Anledningen är att södra Sverige har nära till Baltikum och Ryssland som den största mängden av beslagtaget smuggelgods kommer från.
Därför är också bemanningen av tulltjänstemän tätare i Sveriges södra regioner än i norr.
Per-Ivan Mäki berättar att tullens krympande resurser märks när det gäller bevakningen av Norrlands kuststräcka och värst är det på somrarna. I beslaget som gjordes i Söderhamn har han fått ta hjälp av Mälardalens tulldistrikt för att klara av arbetsbördan.
Men han förstår också att det behövs fler tulltjänstemän i de södra regionerna än i de norra.
- De gör ju beslag i stort sett varje dag nere på Öresundsbron, så det finns inte så mycket jag kan säga.
Per-Ivan Mäki menar också att Sverige de senaste åren kommit att bli ett transitland för smuggelcigaretter och smuggelsprit. Det beror dels på närheten till de baltiska länderna, Ryssland och Polen, dels Sveriges EU-medlemskap.
Har smugglarna väl lyckats få in sitt gods i Sverige, som är ett EU-land, kan de sen flytta smuggelgodset över hela Europa. Inom EU kan varor flyttas fritt över landgränser utan att genomsökas. Tullen har bara rätt att leta efter smuggelgods om de fått ett tips.
- Visst har det försvårat våra verksamhet men det får vi för fasen finna oss i, säger Per-Ivan Mäki.
Hur många smugglare som slipper igenom tullens nät längs med Norrlandskusten kan Per-Ivan Mäki inte svara på.

DANIEL SIKSJÖ
026-15 96 12

Mer läsning

Annons