Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smycken för 150 000 stals ur tom villa

GÄVLE Smycken värda 150 000 kronor stals ur ett gömt kassaskåp i en villa i Järvstabyn när ägarna var bortresta över nyår. Minst ytterligare två jul- och nyårstomma Gävlevillor har drabbats på liknande sätt.

Annons
Familjen i Järvsta lämnade huset på juldagen och kom hem sent i fredags kväll. Ett uppbrutet fönster på baksidan visade att allt inte stod rätt till.
De kunde snabbt se att en DVD-spelare samt ett surroundsystem, ett så kallat hembiopaket, var borta. Förutom apparaterna plockade tjuvarna med sig ett stort antal DVD-filmer. En dator var också bortforslad.
På övervåningen gjorde de den värsta upptäckten, åtminstone om man ser till värdet. Tjuvarna hade hittat och brutit upp det kassaskåp som stått undangömt i en garderob. Där låg bland annat smycken som värderas till 150 000 kronor.
Polisen har säkrat en del spår inne. Det fanns också fotavtryck i snön på baksidan av huset. Ett spårningsförsök med hund misslyckades dock.
Den drabbade familjen har ännu inte hunnit göra en fullständig förteckning över vad tjuvarna burit iväg med.
Ytterligare ett inbrott med liknande förtecken upptäcktes i fredags. En familj på Domargränd fann altandörren på glänt när de kom hem från en resa som de startade dagen före julafton.

Brytskador på ett fönster visade att tjuvarna tagit sig in den vägen. De lämnade huset altanvägen. Spåren i snön visar att två tjuvar med stor sannolikhet varit inne i huset.
Polisen har ännu inte fått uppgifter om bytet. Ägarna vill gå igenom huset ordentligt först.
Ytterligare ett helgtomt hus i villastan har haft påhälsning av två tjuvar. Den anmälan kom någon dag tidigare.
- Mycket talar för att samma gärningsmän slagit till mot husen i villastan efter att ha rekognoscerat för att finna hus i området där ingen var hemma över julen, säger polisens presstalesman Rolf Gustafsson.

Olle Hildingson
026-15 96 38
olle.hildingson@gd.se

Mer läsning

Annons