Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snabb försäljning via djungeltelegrafen

/
  • Foto: NICK BLACKMONParadvåning. De gamla skjutdörrarna ska vara kvar, men väggarna får nog en ny kulör, säger Lars Andersson. De som köper lägenheterna får själva vara med och utforma dem, försäkrar han.

GÄVLEHögt i tak, vackra orginalsnickerier och utsikt över Gavleån. Paradvåningarna i kvarteret Norra Varvet på Norra Strandgatan är något utöver det vanliga.

Annons
Trots att renoveringen långt ifrån är klar är alla 14 lägenheter i fastigheten redan sålda.
- Försäljningen gick väldigt snabbt, mest genom djungeltelegrafen. Det är ju brist på stora lägenheter centralt i Gävle, säger Mikael Fagergren, mäklare, och ordförande i den nybildade bostadsrättsföreningen Norra Varvet.
Han har varit med i planeringen av huset och tänker själv flytta in i en femrumslägenhet på 180 kvadratmeter. Insatsen för hans lägenhet ligger på cirka en miljon kronor och hyran på 5 500 kronor.

Balans
- Jag tycker vi fått en bra balans mellan insatser och avgifter. Det här är inte dyrt om man jämför med andra bostäder, säger han.
Huset som ligger granne med Gamla Grand är egentligen två hus. Det mest representativa vid Norra Strandgatan byggdes 1871, alldeles efter stadsbranden av Hugo Sehlberg. Den del som ligger vid Kyrkogatan byggdes 1925.
1947 köpte Länsförsäkringar huset. Lägenhet efter lägenhet gjordes om till kontor, tills Länsförsäkringar flyttade ut år 2000. I somras köpte Lars Andersson, Lupinen Fastigheter AB, fastigheten med ambitionen att avkontorisera den.

Flera projekt
Det är det största projekt som Lars Andersson, som tidigare renoverat flera kända hus i Gävle och bland annat fått kommunens byggnadsvårdspris, gett sig på.
- Åtminstone till ytan är det störst. Men egentligen är det inte så stor skillnad på att renovera det här huset och att renovera ett vanligt trähus, säger han.
Fastigheten genomgår just nu en genomgripande ombyggnad. All el byts, all VVS byts ut, och alla lägenheter får helt nya kök och badrum.
Men grunden har Lars Andersson inte behövt göra något åt. Någon ny pålning behövdes inte.
- Det här huset har bara rört sig tre millimeter de senaste elva åren. Det är egentligen fantastiskt för ett så här gammalt hus, säger Lars Andersson.
De ursprungliga ritningarna över husen stämmer inte riktigt. Många av de kakelugnar som fanns med på ritningarna har uppenbarligen aldrig funnits i verkligheten. Men under renoveringens gång har man gjort många andra fynd, bakom masonit- och gipsskivor som spikats dit under åren.
- Den här fina panelen hittade vi när vi plockade ner skivorna som var spikade över, och här inne hittade vi en fin skjutdörr, visar Lars Andersson.
Alla lägenheter i husen blir olika. De har olika detaljer från början och dessutom får de personer som köper lägenheterna själva vara med och bestämma över hur de ska utformas.
Lars Andersson vill själv att så mycket som möjligt ska återställas till orginalskick. Än har han inte hamnat i diskussion med någon av de blivande bostadsrättsinnehavarna om hur det ska vara.
- De flesta som vill bo i ett sådant här hus vill att de ursprungliga detaljerna ska bevaras. Skulle någon vilja ta bort något som jag tycker är fint skulle jag försöka styra så att det blev som jag ville. Men än har det inte blivit någon diskussion, säger han.

INGEGERD SÖRGARD
026-15 96 27
ingegerd.sorgard_gd.se

Mer läsning

Annons